ГабровоПоследни новини

Поезия, изложби, ретробал – това бе духът на „Славейкови празници 2021“

Едно от най-любимите културни събития в Трявна – Националните Славейкови празници, тази година се проведе от 10 до 13 юни. Поезия, изложби, представяне на нови книги, ретробал – това бяха само част от тържествата на духа, посветени на Петко и Пенчо Славейкови и техния голям принос към българската култура.

Петя Цонева

И както всяка година, едно от най-очакваните събития беше награждаването на лауреатите на Националния конкурс за лирично стихотворение на името на Петко и Пенчо Славейкови – Славейкова награда. Неин носител за 2021 година стана поетесата Петя Цонева от Габрово.  Петчленното жури, председателствано от проф. Николай Димитров, ръководител на катедра „Българска литература“ във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ отличи с престижния знак стихотворението й „Тишина“. При награждаването си, на 12 юни вечерта, развълнуваната поетеса го прочете пред публиката:

„Отиват си хората. Кой – с крила, кой – пълзешком.

А небето расте все по-празно и все по-широко.

Боже, там ли си? – Тишина. Милиарди звезди

в торсионния мрак не успяват да свържат посоките…“

Снимка: Нови вести

Втората награда бе за Асан  Хаджипехливанов от Плевен и стихотворението му „Мама копае залеза“. Тази година третите награди бяха две, поделени между Нели Добринова и Ана Цанкова, и двете от София. Добринова се представи със стихотворението си „Писарят на душата“, а Цанкова – с „Разрязвам денонощието на лесно преглъщащи се хапки…“

Наградата на публиката за 2021 г. отиде при стихотворението “Думите” с автор Николинка Чобанова от с.Козарско, общ. Брацигово. Конкурсът, както е известно, е анонимен, а публиката гласува по Интернет.

Снимка: Нови вести

Малко по-късно жителите и гостите на Трявна се насладиха на красивите градски рокли и костюми от края на XIX и началото на XX век, които носеха участниците в ретробала. Лиричният стих на Пенчо Славейков “Тихо вее вечерна прохлада“, бе мотото му. Участниците не бяха обличани по сценарий, всеки сам беше подбрал костюма си. В стилен тоалет от началото на миналия век се представи и кметът на Трявна Силвия Кръстева, а две дечица, облечени като кавалер и дама, станаха любимци на публиката. В елегантни костюми от миналото бяха и водещите, които представиха биографията и творчеството на Славейковия род, на поета, публициста и политика Петко Славейков и на неговия пети син – поета естет и философ Пенчо Славейков.

Прекрасната атмосфера в прохладната тревненска вечер допълваха чудесните изпълнения на трио „Модерато“.

Снимка: Нови вести

Подобни статии

Back to top button