БългарияПоследни новини

Предупредителен протокол за министъра на вътрешните работи

Журналисти съставиха на Христо Терзийски предупреждение да не нарушава правата им

Снимка: Фейсбук

Предупредителен протокол съставиха на министъра на вътрешните работи от Асоциацията на европейските журналисти. Христо Терзийски е предупреден да не нарушава правата на журналистите, нито лично, нито чрез действията на подчинените си. Протоколът е отговор на действията на полицейски служители, които се опитват да съставят такъв на журналиста Димитър Стоянов от Bird. Стоянов е предупреден да не общува с бизнесмен, обект на негово разследване. Репортерът се опитва да се свърже с въпросния бизнесмен, единствено за да му зададе въпроси относно данни, на които се е натъкнал. Според разказа на журналиста, бизнесменът отправя заплаха към него и му затваря телефона. Стоянов подава жалба срещу тази заплаха и резултатът е предупредителен протокол за самия него.

Друг случай, при който правата на журналист са нарушени брутално от полицейски служители е насилието и задържането на Димитър Кенаров по време на антиправителствени протести на 2 септември миналата година. Самият министър неглижира и направи всичко възможно за прикриването на полицейското насилие и незаконното задържане, посочват от АЕЖ.

Въпреки че са със спорна правна стойност, предупредителните протоколи са широко използвани от полицията. По тази причина и ние решихме да използваме този формат за комуникация с ръководството на МВР, обясниха от Асоциацията. Протоколът е изпратен в деловодството на МВР за подпис от предупреденото лице, а АЕЖ си запазва правото да състави подобен предупредителен протокол и на следващия министър на вътрешните работи.

Подкрепа за независимите медии у нас… и нов случай на цензура

Подобни статии

Back to top button