Горещи новиниСвят

Германското правителство одобри новия локдаун (ОБНОВЕНА)

Законови промени въвеждат полицейски час, задължително тестване на персонала и дистанционно обучение за учениците

Германското правителство одобри новите ограничения, които трябва да прекратят третата вълна от корона вирус в страната и практически въвеждат пълна блокада. Тъй като повечето от федералните провинции не се вслушаха в призива за строги ограничения, сега кабинетът натисна „аварийните спирачки” на централно ниво – като въведе строг локдаун в цялата страна посредством законови промени. Става въпрос за изменения в Закона за защита от инфекциите – най-важните от които са въвеждането на полицейски и преминаване на всички училища към дистанционно обучение. Сега предстои законовите промени да се гласуват спешно от Бундестага, а след това да бъдат прокарани и през Бундесрата.

Какво предвиждат те? Ако в даден регион броят на новозаболелите надхвърли 100 на всеки 100 000 души, в сила вече автоматично влиза полицейският час – между 21 ч вечерта и 5 сутринта. В този интервал се забранява напускането на дома освен по уважителни причини – като неотложни работни ангажименти. В останалото време на закрито се разрешава събирането на представителите на едно домакинство с максимум един представител на друго (в това число не влизат децата под 14-годишна възраст). В случай на смърт в семейството се допуска събирането на 15 души. Училищата пък ще затварят врати, ако броят на новите инфекции в съответния регион надхвърля 200 на всеки 100 000 души. Остават затворени ресторанти и хотели, както и повечето търговски обекти. Ще работят единствено магазините за хранителни стоки, аптеки и оптики, бензиностанции, книжарници, магазините за цветя и за домашни любимци – само при строгото спазване на изискванията за хигиена и достатъчна дистанция.

Строгите мерки ще отпаднат, когато броят на новите инфекции падне под 100 на всеки 100 000 души в рамките на 5 последователни дни, предвиждат промените. Успоредно с промените в закона, правителството промени и Наредбата за безопасни условия на труд – като се регламентират условията за тестване на персонала в компаниите. Така всички служители да бъдат изследвани за корона вирус веднъж седмично – което няма да важи за тези, които работят от дома си.

Медиците от интензивните отделения призоваха за спешните ограничителни мерки, тъй като очакват още през април броят на пациентите в тях да надхвърли 6 000 – какъвто беше максимумът по време на втората вълна от епидемията в Германия. „Говорим за много сериозни усложнения и за много хора, които няма да оцелеят„, предупреди президентът на Германската интердисциплинарна асоциация за интензивна и спешна медицина Гернот Маркс.

Не липсваха и гласове против – поне срещу част от ограниченията. Кметът на Берлин Михаел Мюлер се противопостави твърдо на въвеждането на полицейски час от 21 до 5 ч сутринта. „Контактите трябва да се намалят, за да не се предава заразата, но разходката сами или по двойки вечер не представлява голяма опасност”, заяви градоначалникът. Председателят на Германската медицинска асоциация Клаус Райнхард също е против подобно ограничение: „Предаването на вируса в открити пространства е изключително рядко. Излизането навън не трябва да се ограничава и поради психосоциални причини”. Бизнес организациите пък се обявиха против масовото тестване на служителите, като настояват това да се прави не непрекъснато, а когато има основания. „Отново политиците се опитват да прехвърлят задълженията си към работодателите, да не говорим за разходите“, коментира техният представител Антон Бьорнер.

Във вторник (13 април) коефициентът на новите инфекции достигна ниво от 140,9 – рекорд за последните две седмици. Целта на правителството е той да спадне под 100 – тоест, новозаразените да са под 100 души от всеки 100 000. В момента обаче броят им нараства, като в 24 региона на Германия дори надхвърля 250, отчитат от Института „Роберт Кох”. В интензивните отделения са настанени над 4 600 пациенти с усложнения от корона вирус, а починалите от началото на пандемията вече надхвърлят 78 000 души. Броят на оздравелите е около 2 700 200.

Пълна блокада в Германия: въвеждат полицейски час и затварят училищата

Подобни статии

Back to top button