Последни новиниСвят

Пълна блокада в Германия: въвеждат полицейски час и затварят училищата

За целта ще бъде променено законодателството, така че мерките да са еднакви във всички провинции

Германия влиза в нов „пълен локдаун” – точно както преди една година в разгара на първата вълна от корона вирус. Ще работят отново единствено магазините, предлагащи стоки от първа необходимост (като супермаркети, бензиностанции и аптеки), учениците преминават към дистанционно обучение, врати затварят и детските градини, а този път ще има и национален вечерен час между 21 и 5 ч сутринта. Не е ясно колко време ще продължи този пълен локдаун, като единствено здравният министър Йенс Шпан спомена ориентировъчен срок – „две до три седмици”.

Новината не е изненадваща, след като канцлерът Меркел обяви преди дни плановете за налагането на „кратка, но пълна блокада на държавата”, вслушвайки се в призивите на медиците и управителите на лечебните заведения. Причината – броят на новозаразените продължава да е над 100 души на всеки 100 000, което би трябвало да накара регионалните власти да въведат „аварийните спирачки” – нещо, което обаче много от тях не правят, а някои дори планираха облекчаване на мерките. Сега в закона ще бъде изрично записано, че ограниченията влизат автоматично, ако в рамките на 3 последователни дни броят на новите инфекции надхвърля тези числа. Училищата пък ще преминават към дистанционно обучение, ако заразата е обхванала 200 от всеки 100 000 души.

Проблем се оказа именно постигането на единодушие по въпроса за ограниченията между централната власт и лидерите на федералните провинции, а насрочената за понеделник среща в крайна сметка се провали. Затова и правителството премина към другата възможност, с която разполага – налагане на мерките на национално ниво чрез промяна в Закона за защита от инфекциите. Според председателя на Бундестага тя може да се приеме в рамките на една седмица и до 26 април да влязат в сила новите строги ограничения в цяла Германия, а не с разлики в отделните региони, както е сега. В проектопромените е заложено още да се въведат индивидуални облекчения за хората, които вече са имунизирани срещу корона вируса.

Меркел заплаши федералните провинции с твърд локдаун

Подобни статии

Back to top button