Горещи новиниСвят

Меркел заплаши федералните провинции с твърд локдаун

Федералните провинции масово планират разхлабване на ограниченията след почивните дни

Хубавото време и почивните дни около католическия Великден станаха повод за изостряне на напрежението между  правителството и федералните провинции в Германия. Местните власти не се съобразяват масово с договорката да въведат „аварийни спирачки”, ако броят на новозаразените надхвърли 100 на всеки 100 000 души – а именно, да ограничат още повече междуличностните контакти и да затворят още търговски обекти. Нещо повече – някои дори обмислят облекчаване на мерките след серията почивни дни в началото на месеца. Премиерът на Саарланд Тобиас Ханс например обяви плановете си в провинцията да заработят отново фитнеси, театри и кина при масово тестване за корона вирус на посетителите им. Намерения за разхлабване на ограниченията декларираха още Берлин, Саксония-Анхалт, Мекленбург-Западна Померания, Долна Саксония, Шлезвиг-Холщайн…

Това принуди канцлерът Меркел да изостри тона, като ги предупреди, че може да се стигне до „твърд локдаун”. За целта тя се позова на текстовете от Закона за защита от инфекциите, а правителството вече обсъжда по-строгия национален курс в борбата с пандемията. Подобни крути мерки поискаха лекарите и вирусолозите, които предупредиха, че третата вълна е още по-тежка заради силно заразните мутации на вируса и опасността от изчерпване на леглата в интензивните отделения. „Можем да намалим цифрите радикално в рамките на четири седмици, ако хората почти нямат контакти. Колкото по-силно всички натискат спирачките, толкова по-кратка ще е блокадата“, коментира вирусологът Мелани Бринкман.

Според проучване на общественото мнение по поръчка на ARD повечето германци всъщност одобряват въвеждането на още по-строги ограничения – такива се подкрепят от 48% от запитаните, което е ръст с 28 на сто спрямо началото на март. Този Великден германците масово са отложили пътуванията, като едва 10% имат намерение да посетят роднини по празниците въпреки известните облекчения на мерките през серията почивни дни.

Междувременно от Института „Роберт Кох” оповестиха актуалните данни за нивото на инфекции в Германия – само в рамките на един ден са регистрирани 21 888 новозаразени, което е увеличение на седмична база. Така общият брой на регистрираните случаи от началото на пандемията нараства на 2 млн.  855 061 души. Починалите в следствие на усложнения са общо 76 775.

Блокадата в Германия остава и през април, възможно е ново затягане

Подобни статии

Back to top button