Последни новиниСвят

Криза за ваксини в Германия

Заради недостига на ваксини Бранденбург спира поставянето на първи дози

Недостиг на ваксини в цяла Германия – това е една от последиците след ограничаването на имунизациите с препарата на „Астра Зенека”. В момента той се прилага единствено за хората на възраст над 60 години, а заради проблемите с имиджа на оксфордската ваксина все повече германци категорично отказват да го ползват и изчакват за „Бионтех/Пфайзер” или „Модерна”. Което логично затрудни още повече и без това бавният процес, просто защото не са доставени (и дори произведени) нужните количества.

Това принуди провинция Бранденбург да предприеме крути мерки, а именно – да спре ваксинацията с първа доза „Бионтех/Пфайзер” и „Модерна”. По този начин се гарантира, че поне нуждаещите се от втора доза ще я получат в необходимия срок, за да са защитени срещу вируса. В това число влизат и над 2 млн. души, които са били имунизирани с първа доза на „Астра Зенека”, но са на възраст под 60 години и сега не могат да бъдат ваксинирани повторно. Те също трябва да получат „Бионтех/Пфайзер” или „Модерна”, което ни принуждава да променим графика на имунизациите, за да има нужните количества, аргументира се регионалният лидер Михаел Щюбген.

За какъв период спира поставянето на първа доза ваксини все още не е ясно, но вероятно ще са поне няколко седмици – през следващия месец са необходими още 62 000 дози ваксини, а такова количество в момента няма. Подобна стъпка вероятно ще предприемат и другите федерални провинции, въпреки че според ваксинационния план през април броят на имунизираните в Германия трябваше да се удвои след включването и на личните лекари. Ситуацията се усложнява още повече след лошите новини около ваксината на „Джонсън и Джонсън” – заради странични ефекти като тромбози (като при „Астра Зенека”) тя беше спряна в САЩ, а в ЕС все още не се използва въпреки „зелената светлина” от Асоциацията по лекарствата.

Добрата новина е, че „Бионтех/Пфайзер” са гарантирали по-ранна доставка на допълнителни 50 млн. ваксини за ЕС. Те трябва да пристигнат до края на юни и ще бъдат разпределени пропорционално между страните-членки според броя на населението им, обясни председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Засилена охрана над ваксините заради терористична заплаха

 

Подобни статии

Back to top button