ЛюбопитноПоследни новини

Сюзан Сарандън – от сапунената опера до Бети Дейвис

Тя не се нуждае от представяне. Нито пък филмите й – те говорят сами за себе си и разбира се, за нея. Забележителното присъствие на Сюзан Сарандън на екрана (и извън него!) я „изстрелва” от сапунените опери до А-листата на холивудските актриси. И освен че има най-желаните награда в Света на седмото изкуство, тя има още по-прекрасни спомени от заснемането на филмите си. Като тези.

 

A World Apart (1970-1971)

Кариерата на Сарандън започва в… сапунена опера. При това не особено успешна и следователно продължителна – задържа се на екран едва един сезон. Самата Сюзан – още по-малко! Но пък каква година за героинята й във въпросната сапунка. „Аз бях момичето, на което се случи всичко“, спомня си през смях Сарандън. „Преминах през толкова много катастрофи само за една година, от това да ме изгонят от училище до това да забременея от терорист, така че беше наистина забавно“

 

The Front Page

Големият пробив на голям екран е през 1974 г – младата актриса е в компанията на звездното дуо Джак Лемън – Уолтър Матау, а режисьор е легендарният Били Уайлдър. А подходът на последния е леко… нестандартен. Историята, пренесена от театралната сцена на кино екран, разкрива забързаното ежедневие на журналистите – и Уайлдър „улавя темпото”, буквално с хронометър. „Той казваше: Добре, това бяха 30 секунди. Нека го намалим до 22!“, припомня си как са правили отделните дубли Сарандън.

 

The Rocky Horror Picture Show

Година по-късно Сюзан снима и първата си роля, получила определението „култова”. Студиото не очаква филмът да е касов успех – затова и отделя нищожна сума като бюджет за продукцията. „Беше ужасно студено и хванах пневмония. Снимките бяха трудни, защото бюджетът беше, мисля, един милион долара – буквално нищо“, споделя Сарандън. Самата тя е неуверена, че ще се справи, защото се налага да пее – нещо, в което никога не се е смятала за добра, дори напротив, има комплекси. „Израснах в семейство, където всички ми казаха, че не мога да пея. Продуцентите със сигурност са имали много по-добри певици сред кандидатките за ролята на Джанет – но едва ли са имали някой друг, който да я направи наистина смешна”, разсъждава актрисата десетилетия по-късно.

 

Atlantic City

През 1980 г Сарандън получава първата си номинация за най-престижната кино награда – „Оскар” за главна роля. Е, не го получава, но вълнението е неописуемо. При това за роля, в която тя не е особено уверена. Героинята й е сервитьорка в казино, оплетена в смъртоносна схема с наркотици и престъпници. „Не знаехме как ще свърши. Наистина се борихме да разберем последната сцена и как ще накараме героите да се отделят един от друг“, припомня си предизвикателството пред камерата тя.

 

The Witches of Eastwick

Да работиш със звезда като Джак Никълсън, по култово произведение като романа на Джон Ъпдайк – мечта за всяка актриса! Снимките на филма обаче не са такова удоволствие за Сарандън. Именно тя трябва да влезе в образа  на Александра, най-забележителната от трите „вещици”. Но продуцентите я принуждават да изпълни ролята на Джейн, защото предпочитат Шер. „Исках да напусна, но не ми позволиха! Чувствах се предадена. Нямах дори собствен гардероб! Шер ми даде нейната бална рокля за сцената в имението”, припомня си с огорчение Сарандън. Е, в крайна сметка мъките са си стрували и актрисата е блестяща във филма, който също се сдобива с култов статут.

 

Bull Durham

Филм за бейзбол, с участието на Кевин Костнър – филм, за който Сарандън изобщо не е предвиждана: „Студиото имаше списък с други актриси за ролята и аз определено не бях в него”. Но по време на пробите с Костнър нещата не се получават, а Сюзан получава сценария, докато е в Италия. „Трябваше да летя до Ел Ей, прекарах целия ден в четене на целия сценарий с Кевин. И когато се върнах в Италия, съседът ми почука на вратата ми и каза: „Трябва незабавно да се обадиш на агента си!“. Останалото е история – Сарандън прави една от най-известните си роли, а на снимачната площадка се запознава с бъдещия си партньор и в живота, Тим Робинс.

 

Thelma & Louise 

Сценарият на едноименната лента се превръща в негласно състезание за всички водещи актриси в Холивуд – Мерил Стрийп, Голди Хоун, Джоди Фостър, Мишел Пфайфър… В крайна сметка обаче, именно Сюзан Сарандън успява да получи ролята на Луиз и тя се превръща в любимата й. Нещо повече, актрисата успява да доразвие образа, като убеждава Ридли Скот да въведат определени промени. „Не исках да правя филм за отмъщението. Вместо това исках героинята ми да бъде фокусирана върху въпроса, защо мъжете си мислят, че може да им се размине? Така включихме репликата „Как ще се почувстваш, ако някой причини това на майка ти или на сестра ти?”, в сцената преди взрива на камиона”, обяснява актрисата. Другата такава „добавка” е целувката между Телма и Луиз във финалната сцена.

 

Dead Man Walking 

Още по-активна е Сарандън при подготовката на следващия й забележителен филмов образ, който й донася и най-престижната (тогава!) награда „Оскар”. Тя е впечатлена от историята на сестра Хелън Прежан, описана в едноименната й книга – работата на монахинята като духовен наставник на осъдени на смърт затворници. „Прочетох книгата, докато снимахме „Клиентът” и веднага уредих среща със сестра Хелън, за да договорим превръщането на историята й във филм. Изкарахме страхотна вечер, стиснахме си ръцете и така сключихме сделката”. В лентата Сарандън си партнира с Шон Пен, който също получава номинация, но се разминава със златната статуетка (преди да получи две такива).

 

Friends 

30 години след началото на кариерата й в сапунена опера, Сарандън се завръща на малкия екран като гост-звезда в друг сериал – но не кой да е, а „Приятели”. В който е в ролята на… звезда от сапунен сериал. „Когато ми се обадиха, казах: „Ще го направя. Но имам нужда от много коса“ – защото тези момичета винаги имат много коса. Така че получих една наистина забележителна перука”, разказва Сарандън. Героинята й раздава шамари и преспива с Джоуи, героят на Мат Лебланк. „Всички гледаха, докато снимаме сцените и се смееха. Беше адски забавно, пълна противоположност на напрежението, докато се опитваш да направиш сапунена опера”.

 

Feud 

Една от последните й големи роли е отново на „малкия екран” – мини-сериалът на Райън Мърфи, в който се превъплъщава в друга легендарна актриса: Бети Дейвис. Историята разказва за десетилетната вражда между мис Дейвис и друга звезда на Холивуд от Златната му ера – Джоан Крофорд. Самата история от реалния им живот е повече от интересна, но забележителен е и фактът, че Бети Дейвис предлага на младата Сюзан Сарандън да я пресъздаде във филм, далеч преди този проект да бъде изобщо замислен. „Самата Бети Дейвис ме попита дали бих я играла, след като излезе книгата на дъщеря й“, припомня си тя. „Но сценарий така и не беше разработен и нямаше как да стане”. Докато години по-късно не получава обаждане от Райън Мърфи – което я ужасява. „Защото тя е толкова велика! Но постепенно се успокоих, като гледах нейните интервюта – тя казваше неща, които и аз казвам. Така че я почувствах като сродна душа”.

 

Мишел Пфайфър – прецизната звезда

Подобни статии

Back to top button