Горещи новиниСвят

Саботаж спря влаковете на дълги разстояния в северна Германия

От „Дойче бан” обясниха, че са били прекъснати стратегически за движението кабели

Саботаж блокира движението на влакове на дълги разстояния в северна Германия за няколко часа. Потърпевши се оказаха хиляди пътуващи с ICE, IC и EC, които останаха блокирани на гарите. Силно засегнати се оказаха регионите на Бремен, Хамбург, Долна Саксония и ШлезвигХолщайн.

Първоначално от „Дойче бан” съобщиха, че става въпрос за „ремонт на трасето”. Няколко часа по-късно обаче стана ясно, че причината е саботаж на комуникационната система на железниците. „Заради саботаж на кабели, които са незаменими за движението на влаковете, „Дойче бан” трябваше да спре движението на влакове на север за почти три часа тази сутрин“, съобщи говорител на немските железници.

По-късно федералният министър на транспорта Фолкер Висинг поясни, че кабелите са били прекъснати на две места, което очевидно е доказателство за злонамерен акт. Саботажите са станали в Северен Рейн-Вестфалия и Берлин, където в момента разследването се извършва от федералната полиция. Засегната е била GSM-R мрежата, което прави комуникацията между влаковете и контролните центрове невъзможна.

До момента не са известни нито извършителите, нито мотивите им. Ясно е, че престъплението е внимателно планирано и прецизно изпълнено – извършителите притежават специализирани технически познания, включително къде трябва да бъде повредена инфраструктурата. Около 2 часа през нощта срещу събота са били прекъснати първо кабелите край Херне, въпреки че достъпът до тях е бил обезопасен с тежък бетонен капак. По-късно същото е извършено и близо до Берлин-Кароу, който в този момент служи като резервно трасе за предаването на данни в системата на железниците, след прекъсването в Херне.

Саботажът повдигна въпроса за критичната инфраструктура и гарантирането на сигурността й, особено след като газопроводите Северен поток 1 и 2 в Балтийско море бяха повредени от експлозии. От федералната полиция предупредиха, че може да има нови актове на саботаж срещу обекти с критично инфраструктурно значение.

Подобни статии

Back to top button