ЛюбопитноПоследни новини

Даниел Дей-Луис отказва „Списъкът на Шиндлер” заради Скорсезе

Години наред Спилбърг отказва да заснеме шедьовъра си

С пълно основание „Списъкът на Шиндлер” е определян като един от най-великите филми в историята на Седмото изкуство. Днес лентата е неизменно свързвана със Стивън Спилбърг, но истината е, че режисьорът дълго се колебае дали да я заснеме. „Не можех да премина от „Индиана Джоунс и храмът на обречените” директно към „Списъкът на Шиндлер”. Липсваше ми зрелостта – като професионални умения и като емоционален опит – за да представя Холокоста по най-достоверния и почтен начин. Затова продължавах да отказвам проекта и да го давам на хора, които пък продължаваха да ми го връщат”, припомня си Спилбърг. Един от тези хора е друг легендарен кинорежисьор – Мартин Скорсезе. „Знаех, че Марти ще направи нещо прекрасно – той не би спестил нито истината, нито насилието. Но в мига, в който му предоставих проекта, съжалих – бях пропуснал шанса си да направя нещо за Холокоста, за моите деца и семейство” (Спилбърг е с еврейски произход – бел. ред.)

И така Скорсезе започва подготовката за заснемането на „Списъкът на Шиндлер”. За главната роля – на индустриалеца-спасител – той избира Даниел Дей-Луис. А актьорът се съгласява моментално – двамата си сътрудничат изключително успешно в екранизацията на „Невинни години”. Но после проектът отново се „връща” при Спилбърг, който не е съгласен със сценария на Скорсезе – историята е пресъздадена на едва 115 страници, което според режисьора на „Индиана Джоунс” е крайно недостатъчно. Сценарият нараства до 195 страници, което на екран надхвърля 3 часа! Спилбърг сяда на режисьорския стол, но Дей-Луис напуска проекта – и така ролята на Шиндлер получава Лиъм Нийсън.

Години по-късно Даниел Дей-Луис отказва още едно предложение да участва във филм на Спилбърг – „Линкълн”. Много преди фактическото заснемане на лентата режисьорът получава отказ от актьора в „собственоръчно написано писмо с красив почерк”. И проектът „замръзва” в търсене на изпълнител за ролята на президента. До намесата на Леонардо ди Каприо, който влиза в ролята на посредник – и успява да убеди колегата си, с когото снимат заедно „Бандите на Ню Йорк” да приеме ролята на Линкълн. В крайна сметка именно тя ще донесе на Дей-Луис третия му „Оскар” за главна мъжка роля – рекорд, който си остава ненадминат до момента.

Хамелеонът Даниел Дей-Луис

Подобни статии

Back to top button