ЛюбопитноПоследни новини

Любимите роли на любимите актьори

Всеки зрител има свой любим филмов герой – а актьорите не са изключение. Има легендарни истории какво са правили, за да получат определена роля. Дали после не са били разочаровани… това вече са други истории. За тези обаче е ясно – имат любими персонажи, при това изиграни от самите тях…

И не го крият!

        Джеф Бридижс – Пичът от „Големия Лебовски”

За повече от половин век той пресъздава на екрана всевъзможни персонажи – герои, злодеи… извънземни! Има си всякакви награди, включително „Оскар” – но нито едно от тези отличия не е за любимия му персонаж – Пичът от филма на братя Коен. Безделникът, който нехае за правилата и се забърква в абсурдни ситуации, бързо се превърна в тотален любимец на публиката, а Бриджис не е изключение. Напротив, дори кръщава групата си в чест на любимия си кинообраз!

 

Арнолд Шварценегер – Джон Кембъл, „Ченге в детската градина”

И докато за Джеф Бриджис и любимата му роля изненада няма, по съвсем различен начин стоят нещата за една от най-големите екшън звезди в историята на киното – планината от мускули Арнолд Шварценегер. За феновете си той си остава най-вече Терминаторът и Конан Варваринът, но в собствената му класация за любими персонажи първенството е отредено на… героя му от комедия с много, много дечица! Австрийският дъб разказва, че дълго време и искал да се прехвърли от екшъните в комедията, но все не му се е получавало – до филма „Ченге в детската градина”, който съчетава най-добрите традиции и от двата жанра. „И се оказа чудесна подготовка за най-голямата ми роля – губернатор на Калифорния”, шегува се Арни.

 

Кати Бейтс – Долорес Клейборн

Първата актриса, която печели „Оскар” за главна женска роля във филм на ужасите. Кати Бейтс е великолепна като страховитата Ани Уилкс, но не този образ, роден във въображението на Стивън Кинг, е любимият й. Парадоксално, но любимата й героиня отново е от роман на Краля на ужаса: Долорес Клейборн. Тя обаче е далеч от страховитата медицинска сестра от „Мизъри” – Долорес Клейборн съвсем не е перфектна, но е смела и решителна, готова на всичко за детето си, включително на убийство… Кати Бейтс съжалява, че не е успяла да получи мечтани роли, но тази определено я компенсира напълно.

 

Леоналдо ДиКаприо – Хауърд Хюз в „Авиаторът”

Едва ли някога русокосият актьор, кръстен на великия Да Винчи, ще излезе от сянката на героя си в „Титаник” – въпреки последвалото изобилие от превъзходни изпълнения. Леонардо обаче има сантимент към точно определен образ, за чието пресъздаване отделя 8 години – ексцентричният милионер Хауърд Хюз. Пищният епос на Мартин Скорсезе „Авиаторът” така и не му донесе заветния „Оскар”, но пък му гарантира удовлетворение от свършената работа, което в крайна сметка е много по-важно.

 

Робин Уилямс – д-р Малкълм Сойер в „Пробуждане”

Актьор, за когото няма малки роли – Робин Уилямс е велик във всичките си превъплъщения! Любим не само на публиката и критиката, но и на колегите си – цялата зала в Доуби Тиатър стана на крака и го аплодира, когато получи „Оскар”, цялата гилдия потъна в печал, когато актьорът си тръгна преждевременно от този свят. Известен с неизчерпаемия си хумор и комедийни роли, Уилямс харесва най-много ролята си на доктор Сойер в драмата „Пробуждане” – историята на невролог, който успява да върне към живот пациент с кататония.

Е, Робин Уилямс също умееше да лекува – със смях.

 

Бил Мъри – Боб Харис в „Изгубени в превода”

Още един актьор, известен най-вече като превъзходен комик. И който също харесва най-много свое драматично превъплъщение – Бил Мъри не крие, че любимият му образ е от филма на София Копола. Ролята му на бивша кинозвезда в криза на средната възраст парадоксално даде нов тласък в позатихналата кариера на самия Мъри. Но не само това прави персонажа му любим – а дълбочината на героя, която успява да улови и пресъздаде така добре.

 

Сюзан Сарандън – Луис в „Телма и Луис”

Сюзан Сарандън има в биографията си десетки роли на волеви жени – и точно с такъв хъс й се налага да се бори за ролята на Луис в едноименния филм на Ридли Скот. Още с появата на сценария актрисите в Холивуд са наясно: това е невероятен шанс! Еманципирани женски образи, които дават възможност за демонстриране на целия актьорски потенциал. И борбата за ролите е титанична – Мерил Стрийп, Джоди Фостър, Голди Хоун, Мишел Пфайфър… Но в крайна сметка шансът е на страната на Сюзан Сарандън и тя наистина дава най-доброто от себе си като Луис.

 

Харисън Форд – Али Фокс, „Брегът на комарите”

Той е Индиана Джоунс, Хан Соло, Блейд Рънър… и въпреки това харесва съвсем тотално различен кино образ! Харисън Форд е категоричен, че любимият му персонаж е този на ексцентричния изобретател, който зарязва добре устроения си живот и заедно с многобройното си семейство се мести в изостанало селце в Централна Америка. Е, мнозина от феновете на актьора едва ли изобщо са гледали въпросния филм… чудесен повод на наваксат.

 

Шер – „Маската”

Известна повече с кариерата си на певица (и дори с пластичните си операции), Шер от малка мечтае да бъде актриса. В киното влиза вече известна именно като шоу звезда, но бързо набира скорост и печели одобрението на публиката и критиката – защото внимателно подбира ролите си. Самата тя разказва, че се е колебала дали да участва в „Лунатици” – филмът, за който печели „Оскар” за главна женска роля. Но за момент не изпитала съмнения дали да приеме ролята в не така известния „Маската” – филмът на Питър Богданович от 1986 г., който няма нищо общо с комедията на Джим Кери. Шер чувства близка по дух героинята си Ръсти Денис, бунтарка и всеотдайна майка на младеж с необичайна малформация. „Оскар” за нея може и да не получава, но пък е отличена на фестивала в Кан като най-добра актриса.

Най-добрите филми… за книги!

Подобни статии

Back to top button