БългарияПоследни новини

След масовото недоволство: УНСС върна на работа уволнения доцент

Само преди два дни ректорът проф. Димитров настояваше за доказателства относно политическа агитация

С лаконично съобщение на интернет страницата си от УНСС информираха, че уволненият доц. Мартин Осиковски е възстановен на работа. Повод за дисциплинарното му уволнение стана публичното несъгласие на преподавателя с посещението на премиера Борисов при откриването на новия корпус на УНСС. Макар и в активна предизборна кампания, Борисов беше официален гост на събитието, което премина по традиционния за медийните му изяви през последните месеци начин. В личния си профил във Фейсбук доц. Осиковски публично се възмути как е “допуснато един български университет да се превърне в снимачна площадка за #ЖипкаTV” и го определи като “обидно по отношение на автономията” на институцията, в която работи. Преподавателят припомни, че сега Борисов присъства на откриването на “cгрaдa, зaрaди кoятo (вeчe бивши) миниcтри нa cъщия тoзи т.нaр. прeмиeр прeз 2019 г. дoкaрaхa унивeрcитeтa дo бeзпрeцeдeнтнa и финaнcoвa и имиджoвa кризa”. В знак на протест срещу всичко това доцентът се отказа публично от част от позициите си в учебното заведение.

След по-малко от три седмици обаче Осиковски беше принуден да се оттегли изцяло от заеманите в УНСС длъжности – чрез дисциплинарно уволнение, тъй като злоупотребил с доверието на работодателя си и уронил доброто му име. Това не беше оповестено официално от ректора проф. Димитър Димитров, а стана известно след старта на подписката на студенти, които поискаха незабавното възстановяване на Осиковски. Което предизвика остра реакция от Асоциацията на европейските журналисти-България, точно в седмицата, когато България се срина до 112-то място в класацията на Репортери без граници за свобода на словото. Журналистическата организация определи уволнението на доцента от УНСС като „недопустим, тоталитарен акт“, който напомня за „мракобесни времена в българската история“. Подкрепа към Осиковски изразиха колегите му от катедра „Медии и обществени комуникации“ в УНСС и от Факултета по журналистика и масова комуникация в СУ „Св. Климент Охридски“, които в специална позиция подчертаха, че „с уволнението на доцента ректоратът грубо нарушава правото на свободно изразяване на мнение и позиция, които са гарантирани в българската Конституция„.

В крайна сметка ректорът на УНСС отговори на критиките с кратко съобщение, според което доц. Осиковски е уволнен заради неверни твърдения относно политическа агитация в УНСС. „Неверните твърдения са, че на централния вход на УНСС са използвани партийни символи на политическа партия, както и че при посещението на министър-председателя на 2 април 2021 г. е извършван, по думите на доц. Осиковски, „политически агитпроп“, се посочва в съобщението. „Ще преразгледам решението си за уволнението само при едно-единствено условие – когато доц. Осиковски представи и най-малкото доказателство за осъществяване на предизборна агитация, съгласно законите и Конституцията на Република България„, посочи в изявлението си преди два дни проф. Димитров.

Дали доц. Осиковски му е предоставил подобни доказателства, не става ясно, но от днес преподавателят е възстановен на работа – след силния обществен натиск, коментираха негови близки. А в краткото съобщение на сайта на УНСС се посочва единствено, че ректорът проф. Димитров „внимателно е следил и анализирал обществения дебат и се надява разрешаването на тази ситуация да допринесе за консолидиране на академичната общност – както в УНСС, така и в останалите български университети„.

Дисциплинарно уволнение за доцента, разкритикувал визитата на Борисов в УНСС

Подобни статии

Back to top button