ГабровоПоследни новини

С мълчалив протест прокурорите от Габровска област изразиха недоволство

Не искат прибързани промени и вмешателство от страна на която и да е политическа партия в работата им

Прокурори в червените си тоги, следователи от Окръжния следствен отдел и служители в Окръжна прокуратура –Габрово днес излязоха на мълчалив протест. В 11 часа те изпълниха стълбищата пред Съдебната палата в Габрово. Сред тях беше и току що назначеният за административен ръководител на Окръжна прокуратура-Габрово Милчо Генжов.

Протестът им беше мълчалив, но исканията се те бяха оформили в нарочно обръщение към медиите. С него магистратите и служителите изразиха „позицията си  на недоволство от прибързаното и без широко обсъждане приемане на важни промени в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс.“ С този акт те отправиха „и апел към законотворците в държавата  за запазване на независимостта на Прокуратурата като орган на съдебната власт и осигуряване на реална възможност за работа на прокурорите и следователите без каквото и да било вмешателство от страна на която и да е политическа партия. Магистратите изразяват и желанието си за приемането на промени в нормативните актове, насочени не само към воденето, но и към ефективното приключване на разследването по дела за тежки и с фактическа и правна сложност престъпления.“

Повод за протеста им станаха приетите от парламентарната правна комисия промени, с които се закриват специализираните съдилища и прокуратури. В мотивите си вносителите от „Демократична България” посочиха, че тези специализирани структури за 10 години не показват ефективни резултати в работата си. Нещо повече, „възприемат се не като независими органи, а като инструмент на „извънредното правосъдие“, което изпълнява политически мотивирани поръчки„, се уточнява в мотивите. Специализираните съд и прокуратура бяха създадени през 2011 г., като първоначално трябваше да се занимават с дела по тежки престъпления и такива, свързани с организираната престъпност. Постепенно обаче дейността им беше разширена, като се включиха приоритетно дела за корупция на лица, заемащи висши публични длъжности. Въпреки многобройните сигнали за подобни практики и натиска от Брюксел за присъди, такива реално липсват – с изключение на делото срещу бившия кмет на столичния квартал „Младост“ Десислава Иванчева.

Така поправките в Закона за съдебната власт (ЗСВ), които предвиждат закриването на специализираната структура, бяха подкрепени от депутатите на „Има такъв народ“, БСП и „Изправи се! Мутри, вън!“, докато колегите им от ГЕРБ се въздържаха, а тези от ДПС гласуваха „против“. Предстои гласуването им в пленарна зала.

Милчо Генжов отново оглави Окръжната прокуратура в Габрово, но за една година

Подобни статии

Back to top button