БългарияПоследни новини

Дисциплинарно уволнение за доцента, разкритикувал визитата на Борисов в УНСС

Студентите започнаха подписка в подкрепа на доц. Осиковски

Доц. д-р Мартин Осиковски – преподавателят в УНСС, който разкритикува посещението на премиера Борисов в университета в началото на април – е уволнен дисциплинарно. За това алармираха негови студенти, които вече са започнали подписка срещу наложеното наказание.

Как се стигна до тук? На 2 април министър-председателят беше официален гост при откриването на новия учебен корпус на Университета за национално и световно стопанство. Тази стандартна за Борисов визита обаче стана повод за остра реакция от страна на научния секретар на катедра „Медии и обществени комуникации“ в УНСС доц. Мартин Осиковски. В личния си профил във Фейсбук той публично се възмути как е „допуснато един български университет да се превърне в снимачна площадка за #ЖипкаTV“ и го определи като „обидно по отношение на автономията“ на институцията, в която работи. Осиковски припомни, че сега Борисов присъства на откриването на „cгрaдa, зaрaди кoятo (вeчe бивши) миниcтри нa cъщия тoзи т.нaр. прeмиeр прeз 2019 г. дoкaрaхa унивeрcитeтa дo бeзпрeцeдeнтнa и финaнcoвa и имиджoвa кризa“. В знак на протест срещу всичко това доцентът се отказа публично от част от позициите си в учебното заведение.

След по-малко от три седмици обаче Осиковски е принуден да се оттегли изцяло от заеманите в УНСС длъжности. На 21 април доцентът е уволнен дисциплинарно „въз основа на чл. 190, ал. 1, т. 4 от КТ – злоупотреба с доверието на работодателя, чл. 187, ал. 1, т. 8 – злоупотреба с доверието и уронване на доброто име на предприятието и чл. 16, т. 31 от Правилника на УНСС, който задължава преподавателите и служителите на Университета да пазят престижа и доброто име на УНСС, да не го злепоставят и да бъдат лоялни към него“. За това алармираха студенти на преподавателя, които незабавно започнаха подписка срещу действията на ръководството на УНСС. „Убедени сме, че позицията, изразена от доц. Осиковски, не уронва престижа на Университета. Тя изразява неговата лична гледна точка по отношение конкретно на събитията от 2 април, а не по отношение на институцията като цяло. Позицията изразява лоялност към Университета по смисъла на духа на неговия Правилник, на Закона за висше образование и съгласно разбиранията и убежденията на уволнения преподавател. Настояваме за незабавна отмяна на заповедта за дисциплинарно уволнение на доц. Мартин Осиковски. Намираме наложеното наказание за тежко посегателство срещу свободата на изразяване на лично мнение. Смятаме, че това е изключително притеснително в контекста на устойчивото влошаване на условията за свобода на словото в България“, посочват студентите в петицията.

 

Все повече цензура в българските медии

Подобни статии

Back to top button