Последни новиниСвят

„Бионтех” с печалба над 1 млрд. евро за тримесечие от ваксините

Според разчетите в края на годината сумата ще надхвърли 12 млрд. евро

Фармацевтичната компания „Бионтех”, която заедно с „Пфайзер” доставя ваксините срещу корона вируса, реализира печалба от 1,1 млрд. евро за първото тримесечие на годината. Сумата е тройно по-голяма от периода октомври-декември 2020 г., когато печалбата възлиза на „едва” 366,9 млн. евро.

До началото на май немската компания съвместно с американския си партньор е доставила над 450 млн. дози от ваксината на 91 страни. Това води до отчетлив ръст в продажбите, като се очаква в края на годината те да са на стойност 12,4 млрд. евро.  Прогнозата се базира на сключените до момента договори за доставка за около 1,8 млрд. дози ваксини за 2021 г., уточниха от „Бионтех”. Но сумата със сигурност ще нарасне, тъй като ще бъдат сключени допълнителни договори за доставка още в рамките на тази календарна година, а отделно вече са подписани споразумения за 2022 г.

Все пак компанията претърпява и известни „загуби”, след като е отделила допълнителни 53 млн. евро за научноизследователска дейност.

Американският партньор „Пфайзер” също обяви стабилни приходи от продажбата на ваксините – 3,5 млрд. долара за първото тримесечие на годината. Ваксината на двете компании беше първата, която получи официално одобрение за използването ѝ в борбата с Ковид-19.

От този уикенд – повече свобода за ваксинираните в Германия

Подобни статии

Back to top button