Последни новиниСвят

От този уикенд – повече свобода за ваксинираните в Германия

Получилите две ваксини вече няма да бъдат принуждавани да си правят тест

Федералното правителство одобри наредбата, коята дава повече свобода на движение и контакти за ваксинираните в Германия. Новите правила ще влязат в сила още този уикенд, след като в петък документът бъде гласуван от Бундестага и Бундесрата. Получилите две ваксини вече няма да бъдат принуждавани да си правят тест преди да посетят магазини, фризьорски салони или друго място, където важат антипандемичните ограничения и е необходим отрицателен резултат за COVID-19. Също така за тях няма да важат ограниченията за събирания, които важат за останалите по време на пандемията.

Снимка: DBT, Andy Hill

Правосъдният министър Кристине Ламбрехт приветства наредбата като „крачка към нормалността“. Тя отново подчерта, че това не са привилегии за една група хора (ваксинираните), а просто връщане на права, които са ограничени във времена на криза (каквато е именно пандемията от корона вирус), за да се запази живота и здравето на обществото. „Новите правила означават, че три медицински сестри ще могат да се срещнат и да хапнат заедно вечер пица, а бабите и дядовците ще могат отново да видят внуците си“, онагледи нововъведенията Ламбрехт.

Новите правила обаче не включват отварянето на обекти, които в момента не работят заради заразата – така ваксинарн или не, никой няма да може да отиде на кино или седне в кафене, както е вече месеци наред.

Меркел: От юни ваксинацията в Германия ще е без приоритети

Подобни статии

Back to top button