Последни новиниСвят

Вече е в сила „аварийната спирачка” в Германия

Националната блокада ще продължи поне до 30 юни

От днес официално е в сила т.нар. „аварийна спирачка” срещу корона вируса в Германия. Става въпрос за промените в Закона за защита от инфекции, които въвеждат еднакви правила на национално ниво – а не както беше до момента, всяка федерална провинция сама да решава какви мерки и облекчения ще важат на територията й.

Така поне до 30 юни на цялата територия на Германия ще важат точно определени правила, добили известност като „строг локдаун”. Целта им е да се ограничат още повече контактите и така да се спре разпространението на вируса, което бележи нов ръст през последните месеци.

Сред тези мерки е въвеждането на полицейски час – между 22 ч. вечерта и 5 ч. сутринта е забранено напускането на дома (освен по неотложни причини – по работа и за получаване на медицинска помощ). Разходки и джогинг са разрешени поединично, до полунощ. Правилото ще се прилага в регионите, където броят на новозаразените надхвърли 100 на всеки 100 000 души в рамките на една седмица. Към днешна дата тази гранична стойност е надвишена в почти всички градове и области в страната.

В регионите с подобно ниво на инфекциите вече е позволена срещата на едно домакинство само с един представител на друго такова (в това число не влизат децата до 14-годишна възраст). Спортът е разрешен само по двама или с членове на собственото домакинство, а децата до 14 години ще могат да тренират безконтактен спорт навън в групи до 5 души.

В магазини за стоки, които не са от първа необходимост (т.е., които не са хранителни, аптеки, оптики и др.), ще се влиза само след представяне на негативен тест за Ковид-19 и при предварителна заявка. Ако пък броят на новите инфекции надвиши 150 на 100 000 души в период от 7 дни, ще бъде позволено единствено поръчването на стоки и вземането им от там.

Училищата ще затварят врати, ако броят на новозаразените за същия период надвиши 165 на 100 000 души – тогава учениците в съответния регион автоматично преминават към дистанционно обучение.

Работодателите са длъжни да осигурят на служителите си условия за работа от вкъщи (т.нар. „хоум офис”), а работниците – да преминат към такъв режим, ако нямат основателна причина да напускат дома си.

Затварят се театри, опери, кина (освен тези на открито), музеи, галерии, клубове, ресторанти и кафенета. Външните части на зоологически градини и ботанически градини ще бъдат достъпни при представяне на отрицателен тест.

Общовалидните правила и ограничения могат да бъдат намерени на сайта на Федералното правителство: https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/bundesweite-notbremse-1888982?fbclid=IwAR1N4loPGMH7gHz5MliKR0vqUp1wqb0lCg3lZZ5-QxGtmEONldKMKCIQWUA

Конкретните правила в отделните федерални провинции, са разписани на техните официални уеб-страници: https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/corona-bundeslaender-1745198?fbclid=IwAR1vVxJTLnK0uA7PAWRulPXe9A0foRhA31RgVBFtqm4M41KcP0pHzyxXU4U

Германското правителство одобри новия локдаун (ОБНОВЕНА)

Подобни статии

Back to top button