Последни новиниСвят

Ваксинираните в Германия – без карантина, вечерен час и тест

Готова е наредбата, която дава повече свобода за имунизираните или преболедувалите корона вирус

Повече свобода за напълно ваксинираните и преболедувалите COVID-19 в Германия – регламентът е вече готов и записан в Наредба на правосъдното министерство, която ще бъде разгледана от Бундестага и Бундесрата през следващите дни. Документът ще освободи тази група хора от задължението да представят отрицателен тест, дава им повече свобода на контакти, освобождава ги от спазването на вечерен час и карантина при завръщане от държава с високо разпространение на зараза.

На практика така ваксинираните с две дози и преболедувалите вируса ще могат да посещават свободно магазини, фризьорски салони, зоопаркове и пр., без изискването да си правят тест. Освен това за тях не важи ограничението за частни събирания в момента –  представители на максимум две домакинства плюс децата до 14-годишна възраст – в този случай имунизираните и оздравелите просто не се включват в общата сметка. Реално те получават и повече свобода в пътуванията, защото се освобождават от задължителната карантина при завръщането си от рискова зона.

За целта ваксинираните трябва да представят като доказателство сертификат (на хартия или в цифров вид) на немски, английски, френски, италиански или испански. Имунизацията трябва да е направена с препарат, регистриран в института „Паул Ерлих“, като от втората доза (или единствената в случая на Johnson & Johnson) трябва да са минали две седмици. Тези, които са преболедували вируса, пък трябва да представят като доказателство PCR лабораторен тест, който е бил преди поне 28 дни и не повече от шест месеца.

Правосъдният министър коментира, че не става въпрос за специални привилегии на дадени хора. „Според Конституцията основните ни права, могат да бъдат ограничени, ако има извънредна ситуация. Такава е пандемията, при която трябва да защитим живота и здравето. Ако сега се докаже, че напълно ваксинираните и възстановилите се от болестта не представляват опасност, трябва да премахнем ограниченията върху техните права“, мотивира се Ламбрехт.

Меркел: От юни ваксинацията в Германия ще е без приоритети

Подобни статии

Back to top button