Последни новиниСвят

Берлин: 2 000 евро субсидия при покупка на товарен велосипед

Бюджетът на новата програма е 600 000 евро, а целта е да се намалят задръстванията и замърсяването на въздуха

До 2 000 евро безвъзмездно ще получи всяка компания, която закупи товарен велосипед, реши Сенатът в Берлин. Заявленията се подават до 10 май, а бюджетът на проекта е 600 000 евро. Финансовата подкрепа от 2 000 евро ще получат закупилите електрически товарни велосипеди, а по 1 000 евро – за „обикновените”. Субсидия от 500 евро пък е предвидена само за покупката на ремарке.

Снимка: Unsplash

През 2018 г. Берлин стартира първата програма, която има за цел да насърчи използването на велосипеди с ремакрета, като по този начин се намалят задръстванията и замърсяването на въздуха. Тогава бюджетът беше 3 пъти по-малък и възлизаше на 200 000 евро – както за фирми, така и за физически лица. В новата програма обаче втората група не фигурира – акцент сега са търговските доставки, извършвани по този начин. Заради големия интерес обаче се очаква скоро да бъдат стимулирани финансово и физическите лица, които биха заменили автомобила си за велосипед с по-големи габарити.

Този вид превозни средства набират все по-голяма популярност през последните години, както сред търговците, така и сред гражданите. Те могат да се използват при пазаруване, транспортиране на багаж и деца, за доставки, разносна търговия и т.н. Предимствата им са също, че заемат голямо място, не се нуждаят от бензин и не предизвикват задръствания, а щадят околната среда и поддържат физическата форма на ползвателя. За по-големи разстояния или обеми пък са снабдени с електромотори.

„Берлин без автомобили”

Подобни статии

Back to top button