Любопитно

10 НЕрелигиозни филми за вярата

Коледа и Великден са повод да се сетим за вярата – в нещо, някой или в самите себе си. За нея е казано и изписано много. Как обаче е интерпретирана във филми, които всъщност са далеч от религията?

Кралят на рибарите

Единият е изгубил вярата си във всичко, а другият вярва в невероятни неща. За единия Краят настъпва със загубата на охолния живот и славата, а другият се бори с дракони и знае къде точно е Светият граал. Тери Гилиъм е майстор на нестандартните истории – за мечтите, любовта, вярата… в най-оптимистичния му филм!

 

Седем години в Тибет

Егоцентричното желание на млад австриец да изкачи един от най-високите върхове в Хималаите и така да спечели световна слава всъщност се превръща в духовно пътешествие, което го променя завинаги. Престоят му в Тибет и приятелството с младия Далай Лама е интригуващ сблъсък на две цивилизации с различните им възприятия и светогледи, който обогатява всички “засегнати”.

 

Били Елиът

Да повярваш, че животът ти може да премине на световните балетни сцени, когато си роден в малко миньорско градче. При това си момче, което трябва да се боксира, а не да прави пируети с музиката на “Лебедово езеро”. И не по-малко важно – в теб трябва да повярват обезверените брат и баща, учителка, съседи… целият град, борещ се за физическото си оцеляване! Може, ако си Били Елиът.

 

Добрият Уил Хънтинг

Гениален, но проблемен младеж, в когото не вярва никой, а и най-лошото – той самият не вярва в себе си и възможността да промени живота си. Доверието е трудно постижимо, но не и невъзможно. „Оскар” за невръстните Мат Деймън и Бен Афлек заради сценария им, при това заслужено!

 

Коса

Химнът на хипи културата и вярата й в Ерата на Водолея – период на креативността, свободата, хедонизма… Никой от двамата главни герои не разбира другия и светогледа му, но случайната среща ще промени съдбата и възгледите им. На фона на толкова много прекрасна музика!

 

Догма

Кевин Смит е Господар на иронията и сарказма! А този филм е тяхната кулминация – цялата Библия е „пренаписана” по шокиращ за християните начин: Бог е жена, Иисус е чернокож, а Музата е стриптийзьорка. И въпреки тази невероятна „гаргара” с християнската символика „Догма” всъщност укрепва вярата по нерелигиозен начин – вярата в Човека и в Доброто.

 

Весела Коледа

Разгарът на Първата световна война в целия й кървав ужас. Настъпването на Коледа обаче носи и малко “чудо” на Западния фронт – враждуващите френски, шотландски и немски войници ще оставят оръжията, ще си стиснат ръцете, ще разменят по цигара и дори ще изиграят приятелски футболен мач. Естествено, нищо добро не остава ненаказано, но това вече е друга история.

 

Силата на вярата

Група добре организирани мошеници пътуват из малките американски градчета, измъквайки от наивните вярващи пари, като “лекува” болните и “предсказва” бъдещето. Те са не просто нерелигиозни, те са абсолютно неморални безверници – до настъпването на едно малко събитие, което обаче влиза безусловно в категорията “чудо” и преобръща изцяло живота им.

 

Иисус Христос суперзвезда

Въпреки че рокоперата е за живота на Божия син, тя е далеч от традиционния “прочит” на историята. Разбира се, именно музиката е най-голямото достойнство на семплата екранизация, която пленява и атеистите, без да натрапва догми, идеи или внушения.

 

Жената от водата 

Най-странният и необичаен филм на Шаямалан преди тотално да се провали с последните си “творби”. Историята се гради върху древни вярвания и популярни образи, като представлява пъзел от отделни фрагменти, които трябва да се подредят в точно определен ред. История, която връща живота на човек, загубил всичко и обединява хора, които нямат нищо общо помежду си.

 

Най-добрите филми… за книги!

Подобни статии

Back to top button