ЛюбопитноПоследни новини

„Новите дрехи“ на Берлинале: летен кинофестивал на открито

Емблематичният кинофест ще се проведе през юни, а център на събитията ще е Островът на музеите

Емблематичният кинофестивал Берлинале ще се проведе – въпреки пандемията от корона вирус и железните ограничителни мерки „по немски стандарт“, които я съпровождат вече повече от година. „Кинофеновете не трябва да бъдат лишавани от филмови удоволствия“, категорични са организаторите, които решиха да променят обичайния формат на фестивала. Така през 2021 г. Берлинале ще се проведе през лятото, а не както обичайно – през студения февруари.

Стартът му ще бъде даден под открито небе на Острова на музеите в немската столица – в специално построено лятно кино, което ще е център на събитията. Номинираните филми ще се прожектират на общо 16 различни локации между 9 и 20 юни – всички на отрито. Така антипандемичните мерки реално могат да са от полза на фестивала като важен елемент от „освежаването“ му, при това по приятен за публиката начин. Специално внимание е обърнато и върху по-младата публика, за които са предвидени специални прожекции. Наградите ще бъдат връчени на 13 юни, отново на Острова на музеите.

Всъщност, Берлинале започва именно като летен кинофестивал, като първата церемония се провежда на 6 юни 1951 г. – открит е с прожекцията на „Ребека“ с режисьор Алфред Хичкок и по романа на Дафни дю Морие (независимо, че филмът е от 1940 г.). През 1978 г. обаче месецът на провеждането е сменен с февруари – директорът по това време Волф Донер се аргументира, че зимата е слаб период при сключването на търговски сделки в областта на филмопроизводството и ако фестивалът се провежда тогава, ще привлече повече купувачи и разпространители.

Габровският карнавал ще е на 22 май – изненадващ, с награди

Подобни статии

Back to top button