БългарияГорещи новини

Със заявление за гласуване в чужбина: повече секции и по-малко чакане

Това може да стане до 7 март чрез формуляра в сайта на ЦИК

До 7-ми март всеки българин, който желае да гласува в чужбина на извънредния парламентарен вот, може да подаде електронно заявление. Формулярът се намира на страницата на ЦИК и вече е активен: https://www.cik.bg/bg/ns02.04.2023/zayavlenie

Регистрирането по този начин има две основни предимства:

  • ще улесни процеса, тъй като гласоподавателят ще е предварително включен в списъка и няма да попълва допълнителни формуляри и да чака дълго
  • ще увеличи шансовете да бъдат разкрити допълнителни секции за гласуване в чужбина

Предварително са одобрени около 650 секции, където в последните 5 години е имало поне 100 гласували, съобщават от платформата Glasuvam.org. Това обаче не означава, че те ще бъдат разкрити автоматично на тези места – това зависи ще зависи също от възможностите на помещенията и дали има комисии и доброволци към тях.

Снимка: Пресцентър на Народното събрание

Шансовете да бъдат разкрити повече секции и така да се улесни гласуването зад граница се увеличават именно с по-големия брой подадени заявления и с включването на повече доброволци в комисиите. Ако сте подали заявление за гласуване зад граница, но на 2-ри април сте в България, няма проблем да упражните правото си на вот по постоянен адрес – просто трябва да попълните Заявление 19.

 

С последните промени в Изборния кодекс беше върната хартиена бюлетина, което ще удължи процеса по гласуване и преброяване. Критиците на въпросните изменения, дело на т.нар. Хартиена коалиция (ГЕРБ, ДПС и БСП), изтъкват и други минуси: опасността от манипулиране на резултатите именно заради хартиените бюлетини, поредното блокиране на дългоочаквания МИР „Чужбина”, както и нежеланието да се улесни разкриването на допълнителни секции в чужбина.

Снимка: Пресцентър на Министерския съвет

Поредните извънредни парламентарни избори ще се проведат на 2 април 2023 г. До тях се стигна, след като ГЕРБ, ПП и БСП не успяха да сформират правителства и върнаха мандатите. България се управлява вече месеци наред от служебното правителство с премиера Гълъб Донев, назначено от президента Румен Радев.

Политическата нестабилност у нас е нагнетявана допълнително от войната в Украйна и опитите за намеса на Русия във вътрешните ни дела – именно със задкулисните действия на Москва бившият премиер Кирил Петков обясни причините да бъде свален редовният кабинет през юни миналата година. “За мен беше чест да водя правителство, което беше свалено от Делян Пеевски, от Бойко Борисов, от Слави Трифонов и от Елеонора Митрофанова… Мисля, че през „Възраждане“ се прокрадна руският интерес”, коментира тогава лидерът на ПП.

Хибридната война у нас: заливат ни с фалшиви новини за Русия и Украйна!

Подобни статии

Back to top button