БългарияПоследни новини

Хибридната война у нас: заливат ни с фалшиви новини за Русия и Украйна!

С какво ни подвеждат троловете в социалните мрежи и за какво да внимаваме?

Очаквайте всякакви атаки, всички групи ще бъдат активирани!”. Предупреждението отправи премиерът Кирил Петков, а поводът е хибридната война, която води Русия – в Европа, САЩ и специално в България. И която ескалира с руската инвазия в Украйна. Върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел също насочи вниманието към информационната война на Кремъл. „От най-високо място в Москва текат лъжи и дезинформация. Украинският президент Володимир Зеленски бива наричан военнопрестъпник и нацист, използва се думата „геноцид“ с цел оправдаване на нахлуването в страната”, предупреди дипломат номер 1. „Срещу този вид дезинформация трябва да се води битка, тя трябва да бъде развенчавана и ограничавана“, категоричен е Борел.

Информационната война се води от „троловете”, които са на заплата в Кремъл и имат за цел да всяват дезинформация и паника чрез разпространението на фалшиви новини в социалните мрежи, напомнят експертите по киберсигурност. Наричани са „войни” не защото използват конвенционално оръжие, а психологически способи – с които не унищожават физически противника, а променят позицията му. У нас от години на прицел на въпросните армии от интернет тролове са членството ни в НАТО и ЕС – към които се стремеше и Украйна.

Активизацията им през последните дни е изключителна, показват данните на Factcheck.bg, платформата за проверка на твърденията. “Няма никаква руска агресия срещу Украйна”; “Украйна се присъедини към Руската федерация”; “Честита ви свобода, руски братя и сестри” – такива и още подобни дезинформационни публикации и статуси се разпространяват в стотици български фейсбук групи и десетки сайтове, показа проверка на Factcheck.bg. „Атаката с множество съобщения с невярна или подвеждаща информация, разпространени до милиони профили в социалните мрежи, е от няколко седмици, но се засили след изявлението на руския президент Владимир Путин от вечерта на 23 февруари за започване на “специална операция в Донбас”, посочват проверяващите.

Какви ФАЛШИВИ НОВИНИ циркулират в момента и имат за цел да подведат българското общество? 

  • Украйна не съществува

Разпространява се невярната информация: “Генералният секретар на ООН заяви, че Украйна не е кандидатствала за регистрация на граници от 1991 г., така че държавата Украйна не съществува”. Тя е публикувана в сайта “Ренесанс на истината” и шерната в групи и страници с над 1 млн. общ брой последователи във Фейсбук. Сходен неверен текст е пуснат и в сайта “Будна ера” и “Лентата”. Документ, публикуван в официалния сайт на ООН, опровергава тази информация: Русия и Украйна официално са потвърдили границата помежду си, като последният анекс към договора е от 2017 г.

  • “Русия освобождава Украйна от фашизма”

Прокремълски медии представят Украйна като “нацистка” държава от 2015 г. насам. Това е един от митовете за украинското правителство, който беше използван от Кремъл и по време на кризата през 2014 г. В последните шест месеца в руските медии се забелязва сериозно повишение на използването на “нацистка” като определение за Украйна. Реално – крайно-дясната партия Свобода не успя да достигне прага от 5% електорална подкрепа и не влезе в сега действащия парламент. Самият президент на Украйна Володимир Зеленский, който е от еврейски произход, се обърна към руския си колега с въпроса “Как бих могъл да съм нацист?”.

  • Украинският геноцид

Владимир Путин мотивира решението си за началото на военна операция и с това, че по неговите думи украинците извършват геноцид в региона на Донбас, където са разположени самопровъзгласилите се Донецка и Луганска република. Независими медии в Русия отричат подобни действия да се извършват в Донбас. „В действителност няма доказателства, че рускоговорящи или етнически руснаци, живеещи в Източна Украйна, са преследвани или подложени на геноцид  от страна на украинските власти. Това беше потвърдено в доклади, публикувани от Съвета на Европа, Върховния комисар на ООН по правата на човека и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ОССЕ.“ Върховният комисариат на Организацията на обединените нации за човешките права също не докладва за действия, които отговарят на понятието за геноцид, прието с конвенцията на ООН от 1948 г.

  • “Путин не е злодей и агресор”

“Няма никаква руска агресия срещу Украйна – всичко е една гигантска машинация на ЦРУ по дискредитиране на Русия, с цел завоюването на европейските пазари от САЩ”, пише потребител във Фейсбук, получил над 100 споделяния. Десетки други подобни съобщения също са публикувани в социалната мрежа, сред които: “Не вярвайте на CNN, DW, BBC и на българските официални медии – всичко там е преекспонирано и изопачено, за да бъде представен Владимир Путин като безподобен злодей и агресор”; “Това, което медиите не показват, са само удари срещу складове с американско оръжие за 80 милиарда долара в Украйна!”. Всъщност атаката на руската армия не е само по военната инфраструктура, както властите в Москва твърдят. В Telegram чатове се разпространяват любителски видеа и снимки, на които се виждат бомбардировки и в населените места. Един такъв кадър е от центъра на столицата Киев, близо до руска православна църква край р. Днепър.

През последните месеци реториката, използвана от руските пропагандни канали към Украйна, е показателна: ключовите думи са нацисти, геноцид, ядрени и химически оръжия, бежанци. Те са използвани в посланията на руски държавни медии и руски официални дипломатически акаунти в Twitter, който да послужат като Casus belli за нахлуване в Украйна, показва проучването на EuvsDisinfo, обхванало периода от 6 месеца преди руската инвазия. Само през последния месец употребата на думата „геноцид” се е увеличила с 14%, а на нацисти- с 24%. „За да стимулират вътрешната подкрепа за военната агресия на Русия, руските държавни медии обвиняват Украйна в предполагаем геноцид в Източна Украйна, правейки сравнения с нацизма и  Втората световна война  и измисляйки истории, целящи да предизвикат негативни емоции сред публиката“, обясняват от EuvsDisinfo в своя статия, проверяваща митовете за Украйна, създадени умишлено от Русия.

 

Остри реакции срещу военния министър след изказването му за ситуацията в Украйна

Подобни статии

Back to top button