Горещи новиниСвят

Дигитален болничен лист в Германия – какво трябва да знаем?

От януари не е нужно да се представя хартиен документ на работодателя

От началото на тази година болничният лист в Германия е дигитализиран. Което означава, че пациентът вече не получава от лекаря хартиен документ, който да представи на работодателя си. Всичко това става по електронен път – чрез т.нар. eAU (elektronische Arbeitsunfähigkeitsbescheinigung). Самият пациент обаче ще продължи да получава своя формуляр в хартиена форма.

Процедурата по издаване на удостоверението за неработоспособност е следната:

  • Информирате работодателя си, че не можете да се явите на работа поради заболяване
  • Посещавате лекар за преглед и удостоверяване неработоспособност за определен период
  • Получавате болничен лист „на хартия” само за Вас, като пациент
  • Лекарят уведомява по електронен път здравната Ви каса относно периода на неработоспособност чрез eAU
  • Работодателят, който вече е информиран от Вас, проверява в системата и получава информацията от здравната Ви каса

 

Снимка: Unsplash

ХАРТИЕН ВАРИАНТ ЗА ПАЦИЕНТА

Досега след всеки преглед и констатирана неработоспособност лекарят предоставяше на пациента две бланки от болничния: едната за него и другата за работодателя, която пациентът сам да му представи. В някои случаи имаше и трета – за здравната каса, в която е осигурен пациентът и която отново той трябваше да представи. Засега „на хартия” остава единствено първата бланка – лично за пациента.

 

БОЛНИЧЕН БЕЗ БОЛНИЧЕН ЛИСТ

Остава без промяна и т.нар. Karenzzeit (Krankheitstage ohne Krankenschein) – болничен без удостоверяване на заболяването. Става въпрос за първите два дни, когато сме болни и за които не е нужно да предоставяме болничен лист на работодателя си (в зависимост обаче дали и как е записано това в трудовия договор!). Задължително трябва да уведомим работодателя си, че не можем да се явим на работа за въпросния период. А от третия ден вече се налага издаването на удостоверение от лекаря и съответно прилагането на eAU.

 

Снимка: Unsplash

КАКВО ЩЕ НАУЧАВА РАБОТОДАТЕЛЯТ?

Дори и в електронен вариант на болничния лист обаче, работодателят няма да може да се научава каква е поставената Ви диагноза. Достъпна за него ще бъде информацията кога е издаден документът за неработоспособност, какъв е периодът й, кой е пациентът.

 

ЗА САМООСИГУРЯВАЩИТЕ СЕ ЛИЦА

Дигитализацията на болничния в Германия не се отнася за лицата, които сами правят здравните си вноски. При отсъствие от работа поради заболяване те ще продължат сами да изпращат документите на работодателя и на частната здравноосигурителна компания на хартиен носител.

 

КОЙ НЕ УЧАСТВА?

Системата eAU не е задължителна за всички в здравния сектор. Като например за физиотерапевти, рехабилитатори или психотерапевти…

 

Без маски в градския транспорт на Берлин от 2 февруари

 

Подобни статии

Back to top button