БългарияГорещи новини

Русия е много по-зависима от Европа заради природния газ

Спиране на газовите доставки към ЕС ще сринат приходите на Москва с 90%

Русия ще загуби много повече от Европа, ако бъдат спрени газовите доставки към Запада. Това посочва в анализа си икономистът от „Отворено общество” Георги Ангелов, опровергавайки твърденията, че спирането на синьото гориво от Русия ще е проблем за ЕС, но не и за Москва.

Точно обратното – загубите, които Москва би понесла от спирането на кранчето, ще са огромни. Защото 74% от износа й на газ е именно към Европейския съюз, а реални алтернативи за пренасочване на доставките не съществуват. Китай, който е сочен като такава, е едва на четвърто място по износ на руски газ. При това Пекин плаща за него много по-ниска цена, което е финансово неизгодно за Кремъл. На второ място по износ всъщност е Беларус – който „понякога въобще няма пари да плаща”, посочва анализаторът. Изводът – Газпром е тотално зависим от европейския пазар.

Проблемът за Русия е и инфраструктурен – дори да иска да изнася към Китай много по-евтиния газ, реално няма как да го направи. „84% от руския газ се изнася през газопроводи, а газопроводите са почти изцяло в посока Европа. Към Китай има в момента само един работещ газопровод”, посочва Ангелов. Освен това няма връзка между газовата инфраструктура между европейската и азиатската част на Русия. Т.е. руският газ за европейския пазар няма как да се пренасочи към азиатския.

Изводът е ясен, Русия е големият губещ при спиране на газовите доставки към „неприятелските държави” от ЕС – приходите й от износ на синьо гориво ще спаднат с рекордните 90%. В същото време руските газови доставки представляват 35% от общото количество в ЕС – зависимост, която може да бъде преодоляна с алтернативен внос още тази година.

Именно твърдението, че Русия може да шантажира ЕС чрез спиране на газовите доставки към западните страни, е една от фалшивите новини, използвани от Кремълската пропаганда в социалните мрежи. ЕС наложи няколко пакета от тежки финансови санкции на Москва, след като Путин започна война в Украйна с нахлуването на територията й. Техният размер и обхват се увеличават, особено след като руската армия извърши геноцид в Буча, избивайки стотици цивилни граждани.

Хибридната война у нас: заливат ни с фалшиви новини за Русия и Украйна!

Подобни статии

Back to top button