Последни новиниСвят

От 1 юни – 9 евро за месечната абонаментна карта в цяла Германия

Тя ще важи на територията на цялата страна, а не само в отделните населени места

От 1 юни месечната абонаментна карта за градския транспорт в Германия ще поевтинее многократно –  цената й ще бъде 9 евро, докато в момента е средно около 80. Това е една от мерките на немското правителство заради поскъпването на живота в следствие на войната, която започна Владимир Путин в Украйна. Руската агресия повлия осезаемо на цената на горивата, като сега целта на федералното правителство е да стимулира повече хора да използват градския транспорт вместо личните си автомобили.

Абонаментната карта ще важи на територията на цяла Германия, независимо от федералната провинция и населеното място, съобщават източници от транспортната комисия към Бундестага, цитирани от „Велт”. Самият текст все още се уточнява и предстои да бъде гласуван на 18 май от Бундестага, а на 20-ти – от Бундесрата. Мярката ще важи за период от 3 месеца, което означава, че всеки в страната ще може да пътува с евтините карти през летния период: юни, юли и август.

На закупилите годишни карти ще бъдат направени отстъпки, така че също да се възползват от преференциалната цена. Все още се уточнява как ще се закупува евтината абонаментна карта, като за момента се предвижда това да става онлайн и на гише, но не и чрез автомат за превозни документи.

Тази отстъпка в цената ще струва на федералната хазна около 2,5 млрд. евро. Тя е една от мерките срещу високата инфлация, като останалите включват също по-ниски цени на горивата за 3 месеца, бонуси от 300 евро бруто към заплатата, еднократна помощ от 100 евро за всяко дете и пр.

Германия блокира „Северен поток 2” заради руската агресия

Подобни статии

Back to top button