БългарияГорещи новини

Протест „Спрете гаврата с медиите!” след номинацията на Карбовски за член на СЕМ

Номинацията му е съизмерима с назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, посочват организаторите

Протест под надслов „Спрете гаврата с медиите!” ще се проведе този петък (15 април) пред сградата на Парламента. Конкретен повод за недоволството е номинацията на скандалния Мартин Карбовски за нов член на Съвета за електронни медии, издигната от Има такъв народ. Името на водещия е известно с крайните му и противоречиви позиции, нецензурен език и силна пристрастност към Русия.

Парадоксално, но в същия ден от Асоциацията на европейските журналисти – България излязоха със специален призив към парламента и президента: да номинират за членове на Съвета за електронни медии доказани професионалисти. „В работата си да са служили на обществения интерес и винаги да са спазвали професионалните и етичните стандарти. Никога да не са използвали език на омразата и да не са разпространявали дезинформация”.

Карикатура: Сергей Йолкин

Журналистите отправят критики към досегашния състав на регулатора именно заради допускането на фалшиви новини в условията на пандемия и война. „Редуването на качествена информация с дезинформация не е баланс на гледните точки, а работи за объркването на аудиторията и създава почва за разцвет на конспиративни теории”, отбелязват от АЕЖ в декларацията си. И посочват, че едва този петък СЕМ ще разгледа казуса с друг скандален водещ, уличен в подобни действия, а именно Петър Волгин.

В същия ден от 17:30 ч вечерта на пл. „Народно събрание” ще се проведе и протестът „Спрете гаврата с медиите!”. „Номинацията на Мартин Карбовски за член на Съвета за електронни медии е преминаване на червена линия от рода на избирането на Делян Пеевски за директор на ДАНС.”, изтъкват организаторите и настояват за оттегляне на кандидатурата му и оставка на Тошко Йорданов от поста председател на парламентарната комисия по култура и медии.

В края на април изтича мандатът на двама от членовете на СЕМ (София Владимирова и Розита Еленова) и на председателя му (Бетина Жотева). Техните наследници на постовете ще бъдат определени от парламента и президента, а една от първите задачи на регулатора в новия му състав ще бъде да избере нов генерален директор на БНТ на мястото на Емил Кошлуков, чийто мандат изтича в началото на юли.

Хибридната война у нас: заливат ни с фалшиви новини за Русия и Украйна!

Подобни статии

Back to top button