ГабровоПоследни новини

Застреляха мечока Живко, който обикаляше в покрайнините на Габрово

Младият мечок, който миналата есен обикаляше габровските квартали Горни и Долни Бакойци, е бил застрелян в района на ловешкото село Рибарица. За случая бе съобщено на 29 март т. г. от природозащитната организация WWF.

„С огромно съжаление сме длъжни да съобщим, че мечокът Живко, когото Спасителният отряд на WWF премести в отдалечен район на Национален Парк „Централен Балкан“ след като беше забелязан да слиза в Габрово, да рови в контейнерите за смет и да нанася щети на домашните животни, е застрелян. Разрешителното за отстрел беше издадено от Министерството на земеделието и горите, тъй като Живко започнал редовно да навлиза в с. Рибарица, излагайки на опасност живота и здравето на местните хора.“

След като направи куп бели из габровските квартали, мечокът бе хванат на 10 ноември м. г. в кв. Горни Бакойци. Подготовката за залавянето на 120 килограмовия мъжки започна с изграждането на три хранилки и залагането на фотокапани. После благодарение на безопасни капани той бе хванат, упоен и преместен високо в планината, в обхвата на Национален парк „Централен Балкан“. Акцията по залавянето и преместването на дивото животно бе организирана от служители на Държавно горско стопанство в Габрово, от Владимир Тодоров от Сдружението за дивата природа „Балкани“ и от Живко Жеков, специалист по ловно стопанство. След залавянето мечокът беше чипиран и получи името на ловния специалист – Живко.

Мечокът Живко беше упоен и преместен високо в Парк „Централен Балкан“

Но не след дълго мечокът отново се появи в дворовете на хората, този път в с. Рибарица. По Никулден – 6 декември м. г. нападнал два съседни двора, обясниха хора от селото. В първия изял 20 кокошки, във втория – още 18. Понякога се появявал изненадващо на улицата.

И тогава отново било направено необходимото Живко да бъде прокуден нагоре в планината – в края на декември ловни специалисти стреляли с гумени патрони да го изплашат, казаха от WWF. Мечокът обаче се върнал. Мамили го в планината и с храна, но напразно. Пак гърмели и той уж си тръгнал. И когато всички си отдъхнали и смятали, че Живко вече спи зимен сън, той се появил отново. През февруари т. г. жителите на с. Рибарица видели, че се е настанил на отсрещния бряг на реката, а едно дете се снимало с него на твърде близко разстояние. „По принцип дивите мечки се плашат от човека и избягват срещи с него – казват от WWF. – Ако инстинктивният страх от хората обаче изчезне, реакциите на мечката стават трудно предвидими и потенциално опасни. Такива мечки специалистите определят като „проблемни“. Световната практика е категорична, че в тези случаи проблемните мечки е редно да бъдат извадени от популацията.“ Междувременно от WWF търсели алтернативно решение на случая, но се оказало, че Живко не е нито за спасителен център, нито за зоопарк, нито за преместване на ново място. Настаняване в спасителен център на млад мечок би означавало над 30-годишен ангажимент, а оттам изразили притеснение от потенциален риск огражденията да не издържат. Същото било и в зоопарк, а преместването на ново място би означавало същите проблеми в друг регион.

След подписка от жителите на с. Рибарица до министъра на земеделието мечокът Живко бил застрелян от горски служители. Решаващо било мнението, че поведението на мечока е станало опасно за хората. Тялото на мечока ще бъде препарирано и ще бъде изложено в Музея за животни в с. Черни Осъм.

Подобни статии

Back to top button