ГабровоГорещи новини

Обявиха за почетни граждани габровските поборници и опълченци (ВИДЕО)

С решението си местната власт коригира сериозен пропуск, пренебрегван години наред

270 поборници и опълченци от Габрово и околните села бяха отличени посмъртно със званието „Почетен гражданин на Габрово“. Проучването и подготовката продължиха близо две години, след като местната власт даде „зелена светлина” на инициативата през 2021 г. Повод стана предложението, внесено от наследниците на Христо Партинков – подвоеводата на габровската бунтовническа чета по време на Априлското въстание да бъде обявен за почетен гражданин. Общинските съветници възложиха на Държавен архив-Габрово и Регионален исторически музей-Габрово да съберат и представят необходимата информация за всички участници в националноосвободителните прояви през втората половина на XIX век.

Сега, по повод 163 години от обявяването на Габрово за град, на официална церемония 270-те борци за свобода бяха официално почетени със званието. С решението си тази година местната власт най-после коригира сериозен пропуск, пренебрегван години наред. Още през 1923 г. габровският Общински съвет обявява за почетни граждани 522-мата живи поборници и опълченци. По-късно обаче е установен пропуск – заради непълни списъци 40 габровски въстаници, които са живи към този момент, не са обявени за почетни граждани, въпреки заслугите си. Тази грешка е поправена едва през 2020 г., но остана висящ въпросът защо се пренебрегват габровските герои, отдали живота си за свободата, но не успели да видят Освобождението. Историческата несправедливост най-после е коригирана, именно с решението през 2023 г. – точно един век след първото решение.

„Удовлетворение! Това е чувството, което изпитваме ние, а надявам се и всички потомци на тези 200 храбри мъже от габровската въстаническа чета. Удовлетворение, че никой не е забравен и че достойните им дела сега са почетени подобаващо”, заяви в благодарственото си слово Ружа Партинкова-Любенова, наследник на поборника Христо Партинков и вносител на предложението. „Сега, 147 години след Априлското въстание и 145 години след смъртта на Христо Партинков, той и неговите другари заемат мястото, отредили си пред историята с кръв и чест – сред почетните граждани на Габрово”, допълни тя.

 

„Затова някак естествени ще им се сторят и останалите ни отличия. Те са посветени на изкуството, на хумора, на работата с млади хора и подкрепата на техните таланти и развитие – все привилегии, които ни носи свободата. Привилегията на имаме дълъг и продуктивен творчески път, да възпитаваме поколенията в нашите си, българските ценности. Да работим за утвърждаването на облика на Габрово и да подкрепяме развитието му като столица на хумора – чрез Карнавала и развитието на хумористичните жанрове в изкуството. И най-вече – привилегия да имаме очите и спокойствието да видим и оценим всичко това”, подчерта в словото си председателят на Общинския съвет Климент Кунев.

Снимка: Община Габрово

На церемонията в зала „Възраждане” бяха връчени и три отличия „Почетен знак на Габрово“. Носители станаха Музей „Дом на хумора и сатирата“ за издигане на националния и международния авторитет на град Габрово и във връзка с 50 години от създаването му, Виктория Петрова, за дългогодишен принос за развитието на децата и младежите в община Габрово в областта на културата и образованието и Иван Минчев – сценарист и режисьор на Карнавала в Габрово от 2014 година.

Подобни статии

Back to top button