Горещи новиниСвят

Берлин в помощ на Украйна (ВИДЕО)

Доброволци посрещат бежанците, а над 100 000 берлинчани се включиха в протеста срещу войната на Путин

Централната гара в Берлин. Множество хора чакат пристигащите влакове от Полша. Не е необичайна гледка – но тази тълпа е различна. Посрещачите носят саморъчно направени плакати, но вместо имена на повечето от тях има просто схематични рисунки на човешки фигури. Защото не чакат определен човек – а напълно непознат, който дори не говори езика им, но когото ще приютят в дома си.

Множеството посрещачи са доброволци – не от дадена организация, а просто жители на Берлин и околните райони, които искат да помогнат на пристигащите от Украйна бежанци. А те пристигат през час-два, с влаковете от Полша. Без да знаят дори къде ще пренощуват, само с ръчен багаж, който обикновено е раница с храна и малко лекарства. Или с детски играчки – защото повечето пристигащи са именно деца.

Тях очакват пристигналите на Централната берлинска гара. Плакатите с човешките фигури (малки и големи) показват колко хора могат да приютят. Една голяма човешка фигура (за жена) и три малки (за деца). Две големи фигури и пет малки. Плакат с надпис на английски: „Ние сме две момчета с куче. Можем да настаним семейство до 4 души”. Други са на руски, няколко дори на украински език.

 

Топли дрехи и топла супа – това е първото, което получават бягащите от войната жени и деца, преди да отпътуват за временния си дом в Берлин. Част от гарата е временно пригодена именно за тази цел: дълги щандове с храна и напитки (донесени отново от доброволци), импровизирани гардеробни с дрехи, отново дарения… Важното е да са топли, защото все още е зима, обясняват доброволците в светлоотразителни жилетки, които се грижат за организацията. Много от дрехите обаче са напълно нови, още с етикетите. И са наистина много – толкова, че младежите не успяват да ги сортират, част от даренията все още е в кашоните, с които са донесени.

Необичайна е и „декорацията” на Централната гара – колоните, ескалаторите и стените са покрити с множество листовки, някои написани на ръка. Те също са помощта на берлинчани към народа на Украйна – телефонни номера на осигуряващите превоз, жилище, преводи, полезни съвети и връзки… И всичко това е дело само на доброволци – а организацията им е „по немски”! Без хаос и напрежение, въпреки огромния обем от работа, който очевидно вършат.

Подкрепата не е само на гарата, където пристигат жертвите на войната, която започна Кремъл. Тя е и на улицата – шумна и емоционална. Над 100 000 души се включиха в мирния протест в Берлин срещу войната, която Владимир Путин води в Украйна. Шествията тръгнаха от няколко ключови места като Колоната на победата (Siegessäule) и Александър плац, за да се съберат отново пред Бранденбургската врата. Участие в тях взеха хора от всякакви социални групи и прослойки, обединени от призива за мир и свобода.

 

Логично, руският президент Владимир Путин и кръвопролитната му инвазия в независима страна беше в обектива на всички – плакати, лозунги, призиви, скандирания… Пред сградата на руското посолство в немската столица улични музиканти свиреха украинския химн, а жена изгори руския си паспорт в знак на протест срещу политиката на Путин. В шествията участваха много руски граждани, несъгласни с действията на Кремъл, част от които носеха вече популярните плакати „Извинявам се, че съм руснак”.

Вълната от съпричастност имаше и друго проявление – в неделния следобед Frankfurter Allee се оказа частично задръстена за движение от даренията, събрани от берлинчани в подкрепа на населението на Украйна – дрехи, обувки, завивки, стоки от първа необходимост… Едновременно с това продължават и постъпленията в дарителските кампании в помощ на пострадалите от руската агресия.

А докато протестиращи и дарители изразяваха солидарността си с народа на Украйна, канцлерът Олаф Шулц обяви нови действия срещу „войната на Путин”, както сам я определи в изявлението си. Германският Бундесвер ще получи 100 милиарда евро извънредно финансиране за инвестиции и въоръжение тази година, а „отсега нататък – година за година – Германия ще харчи по повече от два процента от БВП за отбрана“. „Ясно е, че трябва да инвестираме значително повече в сигурността на нашата страна и така да защитим свободата и демокрацията„, заяви в речта си канцлерът по време на извънредното заседание на Бундестага.

Войната в Украйна предизвика обратен завой във външната политика на Германия, която до този момент беше изключително умерена в действията си спрямо Кремъл и така предизвикваше сериозни критики вътре в страната и от международните партньори. Именно Берлин беше сред малкото противници в ЕС на най-тежката финансова санкция спрямо Москва: изключването на Русия от SWIFT. В последствие обаче канцлерът не само заяви пълната подкрепа на Германия за подобно действие, но и обяви, че ще изпрати 1000 противотанкови оръжия и 500 ракети на Украйна.

Германия блокира „Северен поток 2” заради руската агресия

Подобни статии

Back to top button