ГабровоПоследни новини

Габровец дава къщата си на украински бежанци

Компютърният специалист Ганчо Гичев ще поеме разходите им за вода и ток, ще помогне и с пари за основни продукти

Ганчо Гичев е габровец, по рождение и по душа, на 33 години. Предложението му да даде къщата си на украински бежанци засякохме в няколко сайта и, разбира се, веднага го потърсихме. Обясни, че е завършил е висшето си образование в Германия, компютърен специалист е, в момента работи за германска банка. Прави го от разстояние, от България.

Хуманитарната криза в Украйна, хилядите бежанци оттам, майките понесли малки деца и пеленачета едва ли оставят нормален човек безучастен. Ганчо Гичев, който е известен и с други благотворителни инициативи – особено към децата с ракови заболявания, е взел присърце и съдбата на украинците.

Къщата, която е готов да предостави на бежанци, е в габровско село, близо до областния град. Тя е реновирана – с нови баня и тоалетна, със сменена дограма, с климатик. Намира се на прекрасно място, с голям двор и чудесни условия за деца. Чист въздух, прекрасна природа, съвсем наблизо има хубава детска площадка, обясни той. Къщата е в състояние да стане дом за година на 8-

Ганчо Гичев

9 човека, докато се ориентират в обстановката и си стъпят на краката. Ганчо Гичев я предоставя безвъзмездно, като единственото му условие, съвсем разбираемо е, да съхранят и пазят имота. Съвсем наблизо има автобусна спирка, а транспортът до Габрово тук е редовен, така че няма проблеми за осигуряването на всичко необходимо.

Освен с покрив, Ганчо Гичев, ще помага на обитателите на дома му със суми от по 200-300 лева за основни хранителни продукти – картофи, лук. Негова ще е грижата и за сметките за ток и вода, ползвани от бежанците.

Всичко това ще прави с удоволствие, защото, както той казва „става му много добре на душата“. А след година, дано, бежанците да са се съвзели от кошмара на войната. Да са си стъпили вече на краката и да са съумели вече сами да се грижат за себе си и децата, за подслона и обучението им. А защо не и войната да е свършила и да се завърнат в родната Украйна. Дано!

Подобни статии

Back to top button