БългарияПоследни новини

Настояват Путин да бъде лишен от почетната титла на Великотърновския университет

Подписка с искането стартираха и преподавателите от университета, след като "Зеленото движение" излезе с нарочна декларация

Да бъде отнета почетната титла „Доктор хонорис кауза“ на руския президент Владимир Путин, присъдена му преди 13 години от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“! Това поискаха  от местната организация на ПП „Зелено движение“ и преподаватели от университета. В нарочна декларация, внесена в деловодството му, съпредседателите на организацията Роман Рачков и Илза Христова призовават настоятелно Академичният съвет на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ да ревизира решението си за присъждане на званието „почетен доктор на ВТУ (Doctor honoris causa)” на Владимир  Путин, тогава министър-председател на Руската Федерация, „за заслуги в областта на юридическите науки, за мирното развитие на съвременния свят и в частност за укрепване на българо-руските отношения в началото на 21 век“. Декларацията е внесена в понеделник, 28 февруари т. г., четири дни след нахлуването на руски войски в Украйна.

Решението на Академичния съвет на Великотърновския университет за удостояването на Путин с това звание е от 26 януари 2009 г. То е прието по предложение на тогавашния ректор проф. Пламен Легкоступ. „Това стана няколко месеца след като Русия извърши агресия срещу Грузия и отне част от териториите й – напомни Роман Рачков. И тогава мнозина търновци са поискали Великотърновският университет да преосмисли решението си, но срещнали само иронията на академичното ръководство и замълчаване по случая.

Снимка: Unsplash

В превод от латински „доктор хонорис кауза“ означава „доктор по заслуги“. В случая един от мотивите за връчване званието на руския президент е за „мирно развитие на съвременния свят“. А в декларацията си от 28 февруари т. г. представителите на ПП „Зелено движение“ казват: „Нито преди, а още по-малко сега след последните събития от 24-ти февруари т. г. , има съмнения в това колко опасен е създаденият, поддържан и ръководен от Путин и неговия криминален олигархичен кръг диктаторски режим, подтискащ дори собственият си народ, лишен от основни човешки права.

Непредизвиканата война срещу съседна суверенна Украйна е нападение не само срещу една свободна и независима държава, а нападение и срещу основни демократични ценности на цивилизования свят.  Война, предизвикана от несменяемия Кремълски диктатор, който 77 години след края на Втората Световна Война погазва всички международно правни и морални норми, създадени, за да гарантират мира в Европа и дори заплашва с ядрена война всеки, който се опита да го спре!“  „Снишаването“ по този въпрос и сега ще е чист срам за един български университет и за града ни, допълни Роман Рачков.

Подписка за отнемане на почетната титла на Путин върви и сред преподавателите от Великотърновския университет. Проф. дфн д-р Живка Колева-Златева, ръководител катедра “Обща лингвистика и старобългаристика” във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, е публикувала на профила си във Фейсбук следния призив:

„До ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ И СЛУЖИТЕЛИТЕ НА ВТУ
Колеги, по идея на Сава Василев и Елена Налбантова съставихме следното предложение до Ректора на ВТУ относно отнемане на почетното звание „почетен доктор на ВТУ“ от Путин.
Уважаеми г-н Ректор,
Предлагаме да бъдат предприети незабавни действия за отнемане на почетното звание „почетен доктор на ВТУ“ от президента на Руската федерация Владимир Путин, което му беше присъдено с Решение на АС на ВТУ от 26 януари 2009 г.
Името на Университета не трябва да бъде петнено с подкрепата на диктатор, който погазва нормите на международното право, за когото човешкият живот и националният суверенитет нямат стойност, който дръзна да отправи и ядрена заплаха към човечеството!
Такъв човек няма нищо общо с академизма и принципите, на които служим – култ към знанието и човека; духовна култура и образование в името на любовта, съзиданието, вярата в доброто. Ето защо Ви молим да подложите на гласуване от АС на ВТУ това предложение по обичайния за такива случаи институционален ред!“

предложение за отнемане титла на Путин, дадена му от ВТУ

Въпреки двукратното запитване от „Нови вести“ до пресцентъра на Великотърновския университет относно почетното звание на Путин, от там не пожелаха да коментират темата.

 

Хибридната война у нас: заливат ни с фалшиви новини за Русия и Украйна!

Подобни статии

Back to top button