Горещи новиниСвят

Газпром не успя: синьото гориво в Европа поевтиня с 90%

Цените са отново на нивата от лятото на 2021 г – преди руската инвазия в Украйна

Цената на природния газ на европейските борси продължава да спада, като от лятото досега синьото гориво е поевтиняло с 90%. Така плановете на руския монополист „Газпром” да остави без отопление и осветления ЕС през зимата като спре доставките и провокира икономическа криза се провалиха.

От лятото досега цената на природния газ на европейските борси се срина с близо 90%, като се върна на нивата от лятото на 2021 година, коментира икономистът Георги Ангелов. „Звучи странно – спирането на доставките от Газпром доведе до спад на цената. Всъщност е логично. Когато от пазара излезе монополист, който изкуствено манипулира цените, нещата се подобряват”, обяснява анализаторът.

След като руските войски нахлуха в Украйна, а в отговор Западът наложи санкции на Москва, Владимир Путин реши да използва газовата зависимост на ЕС като инструмент за изнудване. Първоначално поиска да се плаща в рубли в противоречие със сключените договори, а после под различен претекст ограничи и дори напълно спря доставките за Европа. Първата потърпевша се оказа именно България, но кабинетът на Кирил Петков не се поддаде на манипулациите и осигури алтернативни източници – нещо, което беше планирано за поне десетилетие по-рано, но така и не беше направено от предишните правителства.

ЕС реагира бързо и адекватно на газовия рекет на Кремъл – в рекордно кратки срокове бяха построени нови терминали за втечнен газ и газопроводи, с което осигури конкурентни доставки. Бяха постигнати рекорди в инсталирането на евтини соларни панели и термопомпи и бяха пуснати в експлоатация няколко нови ядрени централи.

Има потенциал за допълнително намаление на цените през следващите няколко години, изтъква още Георги Ангелов. „Редица нови терминали за втечняване на газ ще бъдат завършени в Северна Америка, Катар и други производители, което ще увеличи предлагането на газ. По-ниски цени се постигат и с подписване на дългосрочни договори в конкурентна среда. Конкуренция за газа от по-евтини местни източници на енергия също ограничава цената му”, пояснява икономистът.

Русия е много по-зависима от Европа заради природния газ

Подобни статии

Back to top button