ЛюбопитноПоследни новини

Шестица от тото – жълт омар!

Най-големи късметлии обаче са тези, които попаднат на „кристален” омар

Какъв е шансът човек на нацели шестица от тотото? По-голям, отколкото да намери жълт омар – какъвто открива рибар от американския щат Мейн преди няколко дни. Математически изчислено, шансът да се появи в природата подобно членестоного е едно на 30 милиона (а да попаднете на него – още по-трудно!). Необичайният цвят на животинчето го превръща в истинска находка за изследователите от местния Институт по океанография, които на шега го кръщават Бананчо.

Причина за атрактивния цвят на омара е генна мутация, при която липсват пигмент-образуващи клетки. Но жълтият цвят на Бананчо не е единственият необичаен сред тези членестоноги. Вероятността да се появи син омар е едно на два милиона, а яркочервен – едно на десет милиона. Най-големи късметлии обаче са тези, които попаднат на омар-албинос, наричан още „кристален” – вероятността е като да нацелите няколко шестици от тотото успоредно: едно на 100 милиона!

За самите омари обаче необичайният цвят изобщо не е шестица от тото, напротив, дори е лош късмет – с подобна окраска са много по-забележими за хищниците в дивата природа и шансът им за оцеляване е нищожен. Жълтият омар от Мейн има друга съдба – той е извадил късмет и ще прекара живота си в аквариума на Университета, обгрижван и обичан.

University of New England

Подобни статии

Back to top button