ЛюбопитноПоследни новини

„Мизъри” – най-големият кошмар за Стивън Кинг

И как Ани Уилкс изплаши най-големите екшън герои на Холивуд?

Творчеството на Стивън Кинг се превърна в истинско вдъхновение за Холивуд през последните години, когато в рамките на броени месеци бяха екранизирани пълнометражните „То”, „Тъмната кула”, „1922”, „Гробище за домашни любимци”, „Доктор Сън”, „Играта на Джералд” и сериалите „Сблъсък”, „Мъглата”, „Господин Мерцедес”… Независимо от достойнствата си обаче, за самия автор и феновете му любими остават по-ранни екранизации на творчеството му – като „Мизъри”, чийто сюжет носи нещо много лично за Стивън Кинг.

Стивън Кинг

Ани Уилкс е най-големият кошмар на самия Стивън Кинг – писателят признава, че именно тя е героят от романите му, от когото се страхува най-много и никога не би искал да срещне лично. Първоначално миловидната медицинска сестра и в последствие страховит психопат всъщност е метафора на зависимостта му към наркотиците, от която Кинг страда години наред – Ани Уилкс държи буквално в плен писателя, пристрастява го към новрила (измислен от Кинг вид опиат), буквално го осакатява и се опитва да го убие. Героинята е включена и в класацията на Американския филмов институт с най-големите злодеи в историята на киното, където заема почетното 17-то място. Подобно на героя си-„колега” Пол Шелдън, самият Кинг претърпява сериозна сериозна автомобилна катастрофа през 1999 г. и първоначално дори е обявен за мъртъв. По-късно писателят включва инцидента в седмата книга от поредицата за „Тъмната кула”, като споменава и Ани Уилкс.

Роб Райнър

Вдъхновение за сюжета на „Мизъри” са и два класически черно-бели филма от Златните години на Холивуд. „Какво се случи с Бейби Джейн” разказва ужасяващата история на две сестри (заклетите врагове в живота Бети Дейвис и Джоан Крофърд), затворени в огромна къща. „Сънсет булевард” представя застаряващата и умопомрачена бивша кинозвезда (Глория Соунсън), която възлага на млад писател задачата да напише перфектната история за нея (спойлър – и в крайна сметка го застрелва). Режисьорът Роб Райнер ползва като вдъхновение творчеството на друг ветеран – Алфред Хичкок.

Джеймс Каан

Изключително трудно се намира актьор, който да поеме главната роля – на писателя Пол Шелдън. Ролята е отказана от Робърт Де Ниро, Джак Никълсън, Уорън Бийти, Ед Харис, Майкъл Дъглас, Харисън Форд, Морган Фрийман, Ал Пачино, Робърт Редфорд, Дъстин Хофман, Джийн Хекман, Уилям Хърт, Ричард Драйфус, Мел Гибсън, Робин Уилямс, Джон Хърт, Дензъл Уошингтън и дори Брус Уилис! Повечето от тях обясняват, че сюжетът е твърде насилствен и това е причината, но по-късно режисьорът Роб Райнер споделя, че повечето са смятали ролята на Пол Шелдън за твърде „пасивна” и доминирана от женския образ. В крайна сметка Джеймс Каан приема ролята и оборва тези опасения.

Кати Бейтс

Изпълнението на Кати Бейтс е преломен момент и в историята на киното – за пръв път „Оскар” за главна женска роля е връчен на актриса от филм на ужасите. Тя е първият избор на сценариста Уилям Голдман за ролята, но от студиото искат да ангажират Анжелика Хюстън – тя се съгласява, но в последствие се налага да откаже заради ангажимента й по друг филм в този момент („Мошениците”, за който е номинирана заедно с Кати Бейтс в категорията водеща актриса, но губи именно от нея). Въпреки съпротивата на режисьора вторият избор за ролята е Бет Мидлър, но тя пък отказва заради „прекалено многото насилие” – и в последствие горчиво съжалява. В крайна сметка студиото се съгласява с предложението на Роб Райнър сравнително неизвестната Кати Бейтс да се превъплъти в Ани Уилкс, въпреки че интерес проявяват Барбара Стрейзънд, Мери Тайлър Мур и Джесика Ланг. Стивън Кинг е толкова ентусиазиран от изпълнението на Кати Бейтс в „Мизъри”, че пише специално за нея „Долорес Клейборн” (роля, която тя по-късно също изпълнява и споделя, че е любимата й).

Мизъри

Въпреки че филмът е определян като твърде „насилствен” (поради което и толкова много актьори отказват ролята на Пол Шелдън), всъщност сюжетът е смекчен – докато в екранизацията Ани Уилкс използва за краката на пленника си чук, в романа инструментът е брадва. Изрязана е и сцена, в която бруталната медицинска сестра убива млад полицай с косачка за трева. Друга основна разлика между романа и филма е съдбата на ръкописа, създаден от Пол Шелдън по време на пленничеството му – в екранизацията той изгаря „Завръщането на Мизъри”, но в книгата всъщност го спасява, като заблуждава Ани Уилкс. Роб Райнър умишлено променя това, за да покаже, че героят наистина иска да скъса с миналото си, а не да остане в капана на „Мизъри”, дори след борбата си за оцеляване с „най-големия си фен”.

„Мизъри“ с Брус Уилис

„Мизъри” е втора екранизация на роман на Стивън Кинг за режисьора Роб Райнър – няколко години по-рано той снима „Бъди до мен” с Ривър Финикс, който е по сюжета на новелата „Тялото – есен над детството” от сборника „Особени сезони”. Това е уславието и на Стивън Кинг към продуцентите – Роб Райнър да режисира филма. Първоначално Кралят на ужаса не иска да продаде авторските права, защото не смята, че Холивуд може да пресъздаде историята на Пол Шелдън, но променя мнението си, след като гледа именно „Бъди до мен”. Името на продуцентската компания на Райнър също е вдъхновено от Краля на ужаса – тя носи името „Касъл Рок”, емблематичното измислено градче, които всички фенове на Кинг добре познават. Сценаристът Уилям Голдман пък работи по още два проекта, вдъхновени от Стивън Кинг след „Мизъри” – именно той пише сценариите на „Капан за сънища” и „Сърца в Атлантида”.  „Мизъри” съществува и като пиеса на Бродуей. Първоначално плановете са в ролята на Ани Уилкс да се изяви Джулия Робъртс, но Стивън Кинг налага вето, защото Любимката на Америка по никакъв начин не се покрива с образа на страховитата му героиня. Години по-късно пиесата все пак е поставена, но без Джулия Робъртс, а с Брус Уилис в ролята на пленения писател.

5 интересни факта за “Изкуплението Шоушенк”

Подобни статии

Back to top button