ЛюбопитноПоследни новини

Романтични филми – не само за Св. Валентин

Извън захаросаната празнична романтика...

Романтиката, както и повечето неща в живота, могат да се тълкуват по различен начин. Защото извън общопризнатите норми винаги остава още нещо – не така очевидно, но пък заслужаващо внимание. Като филмите в този жанр, които не могат да се вредят заради класики като „Казабланка“, „Любовна история“ или „Титаник“.

1. Блясъкът на чистия ум

Да знаеш, че тази връзка няма шанс, че ще се отчуждите, ще си омръзнете, докарвате до лудост, разделите, скърбите… И въпреки това да си готов да повториш всичко, какво по-романтично?! Амнезията очевидно не е панацея – заедно с болката изчезва и изживяното щастие, а то е твърде ценно. И затова всичко се повтаря – съзнателно, може би обречено, но и така прекрасно.

 

2. Не умирай, Розана

Дори мъжага като Жан Рено не може да се справи с всичко – като това да победи неизлечимата болест на съпругата си. Но не само смъртта е заплаха – мъката се удвоява и от желанието да изпълни последното й желание, което става все по-трудно постижимо… Почти невъзможно е да си представиш, че от подобен сюжет ще се получи прекрасна романтична комедия, но е факт.

 

2. Невинни години

Общественото мнение играе твърде голяма роля в живота на човека, а последиците от натиска му могат напълно да променят пътя му. Дори в мегаполис като Ню Йорк скандалът не може да бъде скрит дълго, а при сблъсъка на чувството за дълг и любовта жертвите са много. Един от различните филми на Скорсезе, с прекрасните както винаги Пфайфър и Дей-Луис.

 

4. Харолд и Мод

Той е отегчен и на 19, тя е влюбена в живота и на… 80! Събира ги погребение, а странното приятелство прераства в любов, която скандализира всички. Абсурд, сарказъм, романтика… 

 

 

5. Осъдени души

„Българската следа” въпреки избора на чуждестранни актьори и поле на действието Испания. Този път освен класовото разделение се появява още по-сериозна пречка – религията. Драматична, болезнена, непримирима и най-вече осъдена любов на фона на започващата гражданска война и вече бушуващата епидемия.

 

6. Колкото, толкова

Саркастичен писател с психологически проблеми, изнервена самотна майка с болно дете и жестоко пребит художник във финансова и творческа криза – вместо очакваната сълзлива драма обаче се получава коктейл от остроумни реплики, забавни сблъсъци на характери и неочаквана романтика, която променя живота им.

 

7. Франки и Джони

Имената им буквално са песен, но животът им е твърде далеч от подобно определение. Болезнени спомени, грешки в миналото, трудно настояще, мрачно бъдеще… явно обаче всичко може да се промени, ако срещнеш подходящия човек, дори и твърде различен от представите ти.

 

 8. Всичко за майка ми

Далеч от класическото разбиране за „романтичен филм”, лентата на Алмодовар изобилства от чувства и емоции на фона на объркана сексуалност, смърт на близък човек, бягство, непримиримост… Испанският майстор създава оригинален сюжет, в чийто център е само едно: любовта във всичките й измерения.

 

9. Уол-и

Анимация с роботи, погубена планета и едва няколко реплики – явно перфектната рецепта за стоплящ сърцето филм! Подобно на „Мечо Пух“, в него малките откриват едно, а възрастните – друго, но всички са очаровани.

 

 

10. Истински романс

Да, Куентин Тарантино може да създаде и романтичен сюжет, гарниран с първокласен екшън, остроумни моменти и съзвездие прекрасни актьори. За всеки по нещо – в достатъчно количество.

 

Подобни статии

Back to top button