Горещи новиниЛюбопитно

Изкуствен интелект ще управлява железницата в Берлин

Той е предотвратил закъснения с общо времетраене 58 000 минути само за една година

Градската железница в Берлин, позната на жителите и гостите като С-бан (S-Bahn), ще бъде управлявана от изкуствен интелект. Това ще стане още през второто полугодие на `2023-а, а целта е пословично точните немски влакове да бъдат още по-точни.

ПРЕДОТВРАТЕНИ ЗАКЪСНЕНИЯ

Проектът на „Дойче бан” вече се прилага успешно в Щутгарт и Мюнхен, а сега ще бъде реализиран в Берлин и Хамбург. Данните за миналата година показват, че изкуственият интелект е предотвратил закъснения в обществения транспорт с общо времетраене 58 000 минути!

Снимка: Unsplash

КАК РАБОТИ?

Изкуственият интелект анализира непрекъснато актуалната пътна обстановка и така позволява да се вземе най-адекватното решение от диспечърите – например, ако два влака пристигнат едновременно на един и същи коловоз, кой трябва да бъде с предимство. Чрез него могат да се предвидят много по-точно последиците от строителни работи или пътни инциденти, които пречат на трафика – и така закъсненията да се сведат до минимум чрез превантивни действия.

БЪДЕЩЕТО НА ТРАНСПОРТА

Дългосрочната цел е този модел да се приложи масово в железопътния транспорт на страната. Вече се тества изкуствен интелект, който да контролира „смесен трафик” – не само градската железница, но също така товарни, регионални и високоскоростни влакове. „Ако резултатите са успешни, следващата стъпка е да използваме системата по силно натоварения маршрут между Манхайм и Базел“, планират от „Дойче бан”.

49 евро ще струва националната транспортна карта в Германия

Подобни статии

Back to top button