БългарияГорещи новини

Онлайн медиите – основен източник на новини за българина

За последната година доверието намалява с цели 9%

76% от българите се информират за ставащото у нас и по света от онлайн медиите, показва годишният доклад за 2023 г. на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“ към университета в Оксфорд (Digital News Report). За сметка на това телевизиите като източник на новини губят позиции и за последните 5 години бележат спад с повече от 20% в аудиторията си: през 2018 г са предпочитани от 84%, докато тази година са едва 63 на 100. Най-слабо се представят печатните издания, които се четат от едва 12%.

Въпреки че онлайн медиите са предпочитан източник на новини, българинът не е склонен да им заплаща – едва 11% са готови да плаща такса. Така социалните медии, които са безплатни, са сред основните доставчици на информация: сред тях най-предпочитан е Фейсбук въпреки отлива на 5% от аудиторията у нас, а TikTok бележи ръст от 4 на сто.

Като цяло обаче доверието в българските медии е ниско и дори бележи нов спад през последната година – само 28% от сънародниците ни нямат съмнения в новинарското съдържание, което достига до тях. За сравнение – през миналата година, когато на власт беше кабинетът на Кирил Петков, доверието е 37 на сто, като бележи ръст и спрямо предходните две години.

Свободата на пресата в България се подобрява, но не достатъчно

Подобни статии

Back to top button