ГабровоГорещи новини

Габровецът Никола Рахнев стана „Будител на десетилетието”

Той е е създателят на доброволческата инициатива за засаждане на нови гори и дървета в България – „Гората.бг“

Габровецът Никола Рахнев е избран за „Будител на десетилетието”. Днес, в Деня на народните будители, той стана големият победител в инициативата на Българското национално радио и гордо вдигна статуетката „Аз, Буки, Веди – Знание”. Никола Рахнев е създателят на доброволческата инициатива за засаждане на нови гори и дървета в България – „Гората.бг“. През 2019 година той бе избран за „Будител на годината”, а сега – четири години по-късно, читателите и слушателите на БНР го избраха за „Будител на десетилетието”.

Преди близо два месеца БНР прикани българите да гласуват в тази инициативата. „Будител на десетилетието” бе обявена за  личности, организации или проекти, белязали това време със своята будителска дейност, за кауза или човек, който пали искрата за доброто. Хиляди хора откликнаха и посочиха своите номинации. На 9 септември т. г. бяха обявени избраните десет. Освен Никола Рахнев в нея влизаха и дряновецът Дарин Маджаров, основател на платформата в помощ на учениците „Уча.се”,  писателите Георги Господинов и Иво Иванов, проф. Минко Балкански, режисьорът Стефан Командарев, Лазар Радков от „Капачки за бъдеще” и „Каузи.БГ”, мореплавателите – баща и син Стефан и Максим Иванови, Евгения Пеева-Кирова и Траян Траянов от „Заедно в час” и актьорът Алек Алексиев.

Сега, след като обявяването на престижната награда Никола Рахнев заяви: „Будител е всеки, който вдъхновява българския народ да вярва в себе си… Правете колкото се може повече добро, по всеки възможен начин, по всяко време, навсякъде, защото има огромен смисъл. А смисълът да правим добро, е да оставим един по-добър свят, една по-добра България за децата ни”.

Никола Рахнев е на 40 години, като зад гърба си „има огромен опит в сферата на продажбите, управлението, консултантски услуги, бизнес развитие и други. Това, с което обаче е най-разпознаваем, е именно създаването на най-голямата доброволческа инициатива за засаждане на нови гори и дървета в България. Идеята му за „Гората.бг” се заражда през 2011 г., а през 2013 се осъществява първото масово засаждане на дървета. Мечтата от милион засадени дървета вече далеч е надхвърлена и общността около „Гората.бг” се гордее с над 2 000 000″. Организацията му дарява всяка година на общини, пчелари, малки деца и детски градини стотици хиляди дървета, като с това дейността на Никола се разраства постепенно и обхваща много области, където има нужда от навременна и експертна помощ… „Гората.бг“ и Никола Рахнев непрекъснато даряват хранителни продукти на нуждаещи се социално слаби семейства и временно затруднени хора в България. Къщата „Прегръдки от България“ приюти десетки бежанци от войната в Украйна през 2022 г. Рахнев се включи още в помощ на наводнените села в Карловския регион, както и на пострадалите хора от земетресенията в Турция и Сирия”, съобщиха организаторите.

На церемонията по награждаването „Будител на десетилетието” бяха връчени и две специални награди  – БНР отличи Лазар Радков от „Капачки за бъдеще”, а bTV – писателя Георги Господинов.

Подобни статии

Back to top button