Горещи новиниСвят

Чуждестранните работници в Германия получават с 900 евро по-малко от местните

За 10 години разликата е нараснала 3 пъти

Чуждестранните работници в Германия получават с около 900 евро по-малко от местните, показват данните на Министерството на труда. Според данните в края на 2020 г. средната брутна работна заплата на служители без немски паспорт на пълен работен ден възлиза на 2638 евро.

РАЗЛИКАТА СЕ УВЕЛИЧАВА

Освен че разликата вече възлиза на повече от 900 евро, тя непрекъснато се увеличава през последното десетилетие. През 2010 г. напр., чуждестранните работници са печелели месечно с по 317 евро по-малко от германските – тоест, цифрата е нараснала близо три пъти!

ДИСКРИМИНАЦИЯ

Експертите наричат това „миграционна разлика в заплатите“ и я определят като дискриминация – подобно на разликата в заплатите на полова основа (и сега жените получават по-малко от мъжете на една и съща позиция). Сред другите фактори са квалификацията на служителите, възрастта, трудовият опит, индустрията и пр.

НЕДОСТИГ НА СЛУЖИТЕЛИ

В следствие на това обаче се отчита още една тенденция – броят на служителите без немски паспорт намалява. Което пък е тревожен сигнал за немската икономика, изпитваща недостиг на квалифицирани кадри.

Над 2,5 млн. германци получават заплати под 2000 евро бруто

Подобни статии

Back to top button