ГабровоГорещи новини

Област Габрово влиза под „карантина“ от 4 до 17 октомври

Без сватби, кръщенета, погребения и др., учениците ще учат на ротация, а движението по пазарите – еднопосочно и с маски

Габровска област е първата в страната, в която от 4 октомври т. г. влизат нови ограничения, заради високата заболеваемост от Ковид-19. Засега те ще продължат до 17 октомври т. г., гласи заповедта на директора на Регионалната здравна инспекция в Габрово д-р Николай Пенчоков. Тя е одобрена от Министерството на здравеопазването.

Според новите противоепидемични мерки на територията на Област Габрово се преустановяват присъствените групови занятия в езикови, образователни и други центрове, танцови, музикални и други школи. Спират се посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.

Преустановява се провеждането сватби, кръщенета, погребения и други събирания от частен характер. Същото се отнася до всякакви обществени мероприятия в присъствена форма – семинари, конкурси, обучения, изложения и др.

Забранени са всякакви фестивали, събори и други подобни.  Преустановяват се масови спортни събития както за закрито, така и на открито, с изключение на включените в държавния спортен календар, но те трябва да са без публика.

Няма да се посещават фитнес и спортни зали, клубове, басейни, СПА-центрове и др.

Допуска се посещението на кина, театри, концерти и др. на закрито, но при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията, заемане само на седящи места през едно, да се  спазва физическа дистанция най-малко от 1,5 метра и посетителите да носят маски.

Преустановяват се организирани групови посещения на музеи и галерии.

„Всички физически или юридически лица, които са собствениците или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от един човек на 8 кв. м“, пише в заповедта.

Движението на хора на всички пазари, тържища, базари и др. трябва да е еднопосочно, с дистанция от 1,5 м най-малко между всеки посетител. А всички трябва да са с маски.

Учениците в областта минават на ротационно  обучение – за периода от 4 до 10 октомври т. г. класовете 1, 2, 3, 4, 7, 8 и 12, ще се обучават присъствено, а класовете 5, 6, 9, 10 и 11 – онлайн. От 11 до 17 октомври класовете 1, 2, 3, 4, 5, 6, 9, 10 и 11 ще учат присъствено, а 7, 8 и 12 клас – онлайн.

Детските ясли и градини ще са отворени, но при строго спазване на противоепидемичните мерки. Площадките за игра и парковете ще са отворени, но при спазване на дистанция и избягване струпването на хора.

Преустановяват се груповите туристически пътувания с организиран транспорт от област Габрово. Спират се и свижданията в лечебни заведения, с малки изключения. Преустановяват се свижданията и в специализираните институции за социални услуги.

Всички дейности извън тази заповед се провеждат при спазване на противоепидемичните мерки на Министерството на здравеопазването от 31 август и 2 септември 2021 г., въведени със заповед на здравния министър.

Подобни статии

Back to top button