БългарияГорещи новини

Прострелян царски орел ще оживее, но със 16 сачми в тялото

Напоследък едни и същи черни новини за посегателство върху защитени видове животни от дивата природа заливат информационното пространство, но тези дни дойде и една обнадеждаваща – простреляният край Ямбол царски орел ще оживее. Ще оживее, но ще носи докрай 16 сачми в тялото си – следи от човешката жестокост.

прострелян орел Спасителен център за диви животни

Красивата птица е била атакувана с ловно оръжие на 20 септември т. г. Открили я в безпомощно състояние в нива близо до Ямбол. Намерена е от екип на Българското дружество за защита на птиците благодарение на поставения й GPS/GSM предавател. „По-късно орелът бе настанен в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани – съобщиха еколози. – След преглед от ветеринарните лекари на Центъра се установява, че царският орел несъмнено е жертва на бракониери, прострелян с ловно оръжие, със счупено лява крило, а доказателството за това са откритите, вследствие рентгенография, 16 сачми в тялото му.

царски орел

Седмица по-късно от Спасителния център съобщиха, че простреляното орле се възстановява: „За щастие, то се оказа силно и борбено пиле, решено да живее, въпреки всичко! Ветеринарните лекари на Зелени Балкани се грижат ежедневно за своя пернат пациент и, даже, днес имат мно-о-го добра новина – прекратяват медикаментозната терапия, тъй като здравословното състояние на птицата вече е задоволително! Но, за съжаление, орлето ще носи до живот следите от човешката злоба и безхаберие, в лицето на 16 сачми, разпръснати из цялото му тяло! Имаме и още една обнадеждаваща новина – прокуратурата в Ямбол е започнала предварителна работа по сигнала, който подадохме, заедно с нашите колеги от Българското дружество за защита на птиците и съвсем скоро ще започне работата по делото! Помагаме с каквото можем в името на откриването на бракониера, вдигнал пушка срещу това величествено животно!“

царски орел

Царският орел е една от най-редките и емблематични птици в света. В българските традиции той е почитан от предците ни като свещена птица, която прогонва градоносните облаци и спасява реколтата.  В последните години, благодарение на дългогодишни и целенасочени природозащитни усилия, броят на гнездата му в България се е увеличил до 46. „Загубата дори само на една птица се отразява пагубно на цялата популация. Стрелбата по такъв вид е действие, насочено не само срещу усилията по опазването му, природата и вида, но и срещу морала и традициите на народа ни“, казват еколози. Този световно застрашен вид и неговото преследване попада под разпоредбите на Наказателния кодекс, който предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 5 000 до 20 000 лева! За последните няколко години има още три случая на простреляни царски орли, известни, благодарение на предавателите.

Простреляният край Ямбол царски орел ще оживее, но други редки птици имаха трагичен край – край Крумовград бе отровен черен лешояд, а млад креслив орел от България загина от токов удар край град Коня в Турция.

А край Разград на 17 септември т. г. бе задържан върл бракониер и убиец на редки видове животни. Арестуван е при съвместна акция на полицаи от Разград и Държавно ловно стопанство „Воден-Ири Хисар“, което е част от Северноцентралното държавно предприятие в Габрово. Мъжът, с инициали Р. К. е препарирал убитите редки птици и бозайници, вероятно с цел продажба. „При проверка в дома на нарушителя, разпоредена от Районна  прокуратура Разград,  са открити замразени трупове и препарати на над 20 вида  защитени птици и бозайници. Сред тях има видове, приоритетни за опазване в Европа, като малък креслив орел и вечерна ветрушка – съобщиха експерти. – Има включени в Червената книга на България видове като видра, белоопашат мишелов, малък корморан, тръстиков блатар, също защитени видове като земеродно рибарче, черешарка и папуняк, както и части от незаконно отстреляни благородни елени. Целта най-вероятно е била препариране с цел незаконна търговия.“

Редки вечерни ветрушки

Подобни статии

Back to top button