Последни новиниСвят

Над 2,5 млн. германци получават заплати под 2000 евро бруто

Инфлацията в страната расте, но не и заплатите

Всеки пети източногерманец получава заплата под 2000 евро бруто на месец, а в западната част – всеки осми. Данните бяха оповестени в Бундестага по искане на левицата във връзка с растящите през последните месеци цени.

СЛЕД ДАНЪЦИ И ОСИГУРОВКИ

В края на 2020 г. общо 2,545 милиона служители на пълен работен ден са получавали брутни заплати под 2000 евро. Цифрата намалява значително след приспадането на данъци и осигуровки – така например за първи данъчен клас нетната заплата реално е под 1 500 евро.

ЦЕНИТЕ РАСТАТ

В същото време Германия регистрира рекордно висока инфлация за последните години, в следствие на което цените на основните стоки и услуги растат постоянно. Проблем остават и наемите, които са много високи, а според статистиката около 80% от жителите на страната нямат собствен дом и живеят под наем.

НАЙ-ЗАСЕГНАТИ

Вече години наред най-ниски са заплатите в сектора на почистването, ресторантьорството и хотелиерството. Именно това са и браншовете, които бяха най-потърпевши от пандемията от корона вирус и ограничителните мерки.

ИЗТОК-ЗАПАД

Заплатите продължават да са разделителна линия във вече Обединена Германия – докато в западните части работните възнаграждения са по-високи, в бившата ГДР остават на по-ниско ниво. А политиците в предизборните си кампании отново се обявиха за повишаване на минималната почасова ставка – поне 12 евро.

Срив на доставките в Германия – липсват шофьори

Подобни статии

Back to top button