ГабровоГорещи новини

WWF: Бракониери застреляха мечката Симона

Спасителният мечешки отряд на WWF се отзовал на сигнали за севлиевското село Кръвеник, габровското Мечковица, ловешкото Априлци и др.

„С огромно съжаление се налага да съобщим, че мечката Симона, която обитаваше района над село Могилица (Смолянско – б. а.), е намерена убита от бракониери, съобщиха на 6 октомври т. г. от природозащитната организация WWF. – Ние от WWF разбираме гнева на хората, чиито домашни животни и имущество са пострадали, но се обявяваме твърдо против всякакви форми на саморазправа. Убийство на мечка без издадено разрешително за отстрел е нарушение на закона и е редно съответните власти да се активизират, а извършителите да понесат предвиденото наказание. Напомняме, че кафявата мечка е защитен вид, включен като приоритетен в Червената книга на Република България и незаконното ѝ убиване се третира като престъпление по Наказателния кодекс.“

Станала известна като „проблемна“, мечката Симона в продължение на четири години постоянно нанасяла щети върху имуществото на местните хора, допълниха еколози, но конкретни превантивни действия почти не били предприети. До това лято, когато природозащитниците от WWF се ангажирали със случая. На 10 септември т. г. успели да заловят Симона и я преместили на предварително посочено от горски служители място в Родопите. Закарали я на 20 километра далече от с. Могилица, но тя се върнала.

По разкази на местни хора мечката разбивала прозорци и врати, влизала спокойно в дворовете посред бял, прескачайки огради, разхождала се из селата без страх. „Последно дори е блъскала да влезе рано сутринта в четвъртък по входната врата на къщата на Хари Тютюнаров в Арда, след като е убила в обора му две животни и е заровила част от труповете им в градината на семейството. Ден преди това убила животни в двора на комшиите му“, разказват съселяни.

Това поведение на мечката, според  WWF, показва, че „навиците ѝ са били дълбоко вкоренени и тя е загубила страх от човека“. Именно този тип мечки специалистите определят като „проблемни“.

В края на септември т. г. от Южното Централно държавно предприятие-Смолян подали искане в МЗХ за издаване на разрешително за отстрел на проблемната мечка, но междувременно някой я застрелял.

Убитата Симона е майка на две мечета, но природозащитниците се надяват, че с теглото си от 30-40 кг „те се определят като едри за възрастта си и по експертни оценки имат шансове да оцелеят самостоятелно“.

От WWF допълниха, че мечките в България драстично намаляват – близо 100 от тях стават жертва на бракониерство всяка година. Затова в края на 2020 година бе сформиран Национален спасителен мечешки отряд – за да помогне на осиротяло мече, пострадала мечка или мечка, която навлиза в населени места.

През последните месеци Спасителният мечешки отряд на WWF се отзовал на множество сигнали и инсталирал електропастири на седем места в Западни Родопи и Стара планина (в района на селата Кръвеник, Априлци, Мечковица, Христо Даново) като по този начин успя да спомогне за предотвратяването на по-сериозни проблеми, включително и свързани с бракониерство – съобщиха от WWF. – Планираме през следващите години да разширим дейността си в посока превенция на конфликта човек-мечка.“

Прострелян царски орел ще оживее, но със 16 сачми в тялото

Подобни статии

Back to top button