ГабровоПоследни новини

Пенчо Семов – най-социалният индустриалец на Балканите (ВИДЕО)

148 години от рождението на видния габровец

На 8 октомври се навършват 148 години от рождението на Пенчо Семов – име, което всеки българин трябва да знае. Семов е бележит габровски предприемач, наричан „българският Рокфелер“ и „най-социалният индустриалец на Балканите“. Председател е на управителните съвети на 18 фабрики, основател на 3 банки и застрахователни компании, един от създателите на Българското търговско параходно дружество, акционер в Суецкия канал.

Известен е не само с търговския си нюх и успех, но и с благотворителната си дейност – личните му дарения възлизат на около 50 милиона лева, а направените чрез фондацията са за над 200 милиона лева. През 1919 година дарява 300 хиляди златни лева за лобиране в полза на България при договарянето на Ньойския мирен договор. Основава фонд за борба с туберкулозата – днес неговото име носи Специализираната болница за белодробни заболявания в Габрово („Параходът”).

С негови средства е закупена сградата на женското благотворително дружество „Майчина грижа“ и е построено Стопанското училище в Габрово. Построява дом за възрастни хора, дарява своята вила с чифлик на Съюза на журналистите, изгражда девически пансион в Габрово.

При смъртта си оставя в наследство капитал на стойност над 1 милиард лева. Но комунистическата власт не зачита нито дума от завещанието му – конфискува предприятията, имотите и средствата на индустриалеца. Едва пpeз 2008 г. e oбявeн зa пoчeтeн гpaждaнин нa Гaбpoвo – за приноса му като създател на модерната индустрия и един от най-големите патриоти и дарители.

Подобни статии

Back to top button