БългарияГорещи новиниПоследни новини

Вадим по-лесно лични карти и паспорти зад граница

Промените не засягат начина, по който се издават шофьорските книжки и там процедурата остава същата

Улеснение за българите зад граница – подаването на заявления за лични документи вече ще става и без електронен подпис. За целта се попълва онлайн формуляра на сайта на МВнР: e-usluga_bds.mfa.bg

Изискванията към сънародниците ни, които искат да получат нови документи по този начин са няколко:

  • Да нямат промяна на името, ЕГН-то, пола, гражданството, постоянния адрес или настъпили „съществени и трайни изменения на образа на лицето”.
  • Да имат български паспорт или лична карта, които са получили по лично подадено заявление до 59 месеца преди искането за подмяна.
  • Документът, който трябва да бъде подновен, не може да бъде с изтекъл срок, а към заявлението трябва да бъде прикачено копие на валидния български личен документ.
  • Плащането се извършва с банкова карта, която има функционалност за плащане през интернет.

Получаването на документа за самоличност става лично на място в съответната консулска служба, посочена във онлайн формуляра. Не се допуска изпращане чрез куриер, а задължително се връчва персонално на заявителя, който връща досегашните си документи за самоличност. Промените не засягат начина, по който се издават шофьорските книжки и там процедурата остава същата, посочват от външното ни ведомство.

Подобни статии

Back to top button