ГабровоПоследни новини

„Узана поляна фест“ ще има и тази година, през юли

През миналата година Узана Поляна фест е посетен от над 10 000 туристи, през тази се очакват повече

Екологичният фестивал „Узана поляна фест“ се завръща и тази година, съобщиха от Община Габрово. Вече са определени датите за провеждането му –  22, 23 и 24 юли 2022 г. Засега програмата не е налична, но от Община Габрово обещават да е „емоционална, шумна, пъстра и амбициозна, а екипът на организаторите вече замисля новите предизвикателства, ателиета, презентации и концерти“.

Това ще е седмото издание на „Узана поляна фест“. През миналата година той беше посетен от около 10 000 души от цяла българия и чужбина, тази година се очакват още повече посетители. „Узана поляна фест“ е изложение на добри еко практики, успешни био продукти, творчески арт инициативи и екологични иновации. Освен едно омагьосващо предизвикателство за мисълта, сетивата и вкусовете, той е и празненство на зелените идеи, на ритъма, емоциите и усещането за природа с гостуващи водещи музиканти на откритата сцена под звездното небе. Три дни в края на юли миналата година – от 23 до 25-ти, Узанската поляна беше дом на образователни беседи, арт ателиета, еко пазар и др. Малки и големи от цялата страна останаха на палатки или дойдоха с екологичния автобус, организиран от Община Габрово, с коли, с велосипеди, че даже и пеша, да посветят част от времето си на природата.

Целта на „Узана поляна фест“ е  да стимулира интелигентно отношение към ресурсите на страната ни в контекста на световните предизвикателства пред човечеството –  казват организаторите. –  Вярваме, че това може да стане чрез използване на алтернативни източници на енергия, опазване на биоразнообразието, съхраняване на почвите и борба с ерозията, подпомагане на устойчивия туризъм, мерки за смекчаване на последствията от климатичните промени. Чрез дебати се стремим да вдъхновяваме към действие за промяна на нагласите в обществото и отговорно отношение към околната среда.

Ще припомним, че фестивалът на екологични идеи и природозащитни каузи „Узана поляна фест“, проведен миналото лято, донесе на Община Габрово отличие от Седмото издание на Балканските награди за туристическа индустрия Balkan Awards of Tourism Industry 2021. То бе в категория Еко туризъм 2021. Церемонията бе в София на 2 декември 2021 г. в  5-звездния столичен хотел Маринела. Тогава Balkan Awards of Tourism Industry 2021 връчи награди за успехите в туризма на общини, хотелиери и предприемачи от Албания, България, Турция, РС Македония и Косово. С тях се означават значимите достижения на фирмите, които работят старателно и сполучливо в туристическия бранш на Балканския полуостров.

Тази година организаторите съобщават, че ще обновят чешмата на поляната (да не се бърка с чешмата „Дядо Георги“). „Изворната вода ще бликне с нова сила от чешмата на голямата поляна на Узана. Предложението на Община Габрово за реновиране на чешмата е част от 30-те спечелили проекта в конкурса „30 години DEVIN – Доверие във всяка капка“, проведен съвместно с Националното сдружение на общините в Република България. Чешмата е изградена и открита за V Национален туристически събор през юли 1979 година с доброволния труд на работници в габровските промишлени предприятия и членове на Български туристически съюз.“

Керкенезът Владко и кукумявката Блага – атрактивните домакини на „Узана поляна фест“

Подобни статии

Back to top button