ГабровоГорещи новини

Керкенезът Владко и кукумявката Блага – атрактивните домакини на „Узана поляна фест“

Природа и хармония, изкуства, образователни беседи, еко пазар, арт ателиета – всичко това беше най-големият екологичен фестивал в България!

Керкенезът Владко, мишеловът Мишо, кукумявката Блага и горската улулица Чара бяха първите горски обитатели, които откриха и се представиха на гостите на най-големия екологичен фестивал у нас – „Узана поляна фест“. Донесоха ги служители и доброволци от единствената „болница“ за диви животни – Спасителния център към „Зелени Балкани“ в Стара Загора.  Преди време керкенезът и улулицата са открити и спасени със счупени крила, на кукумявката крилцето е било така увредено, че се е наложило да бъде ампутирано, а мишеловът е със спасителите си от съвсем мъничък, конфискуван от частен дом.

Снимка: Нови вести

Керкенезът Владко се е сгушил доверчиво в ръцете на служителката на спасителния център Андреана Дичева, след като петима негови събратя бяха пуснати на свобода и полетяха в небето над Узана, давайки началото на шестото издание на екофеста.  А красавецът мишелов Мишо не слезе от ръцете на младата доброволка Моли от САЩ, дошла преди няколко месеца в спасителния център на свои разноски.

Три дни – от 23 до 25 юли т. г.  Узанската поляна беше дом на добри еко практики – образователни беседи, арт ателиета, еко пазар и др. Малки и големи от цялата страна останаха на палатки или дойдоха с екологичния автобус, организиран от Община Габрово, с коли, с велосипеди, че даже и пеша, да посветят част от времето си на природата и  предизвикателствата за мисълта, сетивата и вкусовете. Организатор на екофеста е Община Габрово, а инициативата е посветена на отличието Европейски зелен лист, чийто носител за 2021 година е Габрово.

Целта на „Узана поляна фест“ е  да стимулира интелигентно отношение към ресурсите на страната ни в контекста на световните предизвикателства пред човечеството –  казват организаторите. –  Вярваме, че това може да стане чрез използване на алтернативни източници на енергия, опазване на биоразнообразието, съхраняване на почвите и борба с ерозията, подпомагане на устойчивия туризъм, мерки за смекчаване на последствията от климатичните промени. Чрез дебати се стремим да вдъхновяваме към действие за промяна на нагласите в обществото и отговорно отношение към околната среда.

Снимка: Нови вести

„Тук сме, за да видим зелените идеи в действие, от всички нас зависи те да работят за бъдещето ни все по-ефективно и все по-осезаемо. Пожелавам ви, ако търсите знание – тук да го откриете, ако имате въпроси – тук да намерите отговорите!” – поздрави участници и гости при откриването на екофеста кметът на Габрово Таня Христова.

Малко по-късно фотообективът ни „видя“ кмет Христова на маса в компанията на официални гости от Норвегия – преподаватели от  Университетски колеж за зелено развитие – Брю́не, който е партньор на Община Габрово за създаване на Младежки център в Габрово в бившия Летен театър.

А междувременно седемте обособени зони на фестивала посрещаха любопитните посетители и ги посвещаваха в различни екопрактики, интерактивни дейности и лекции за опазване на околната среда, успешни здравословни продукти и устойчиви арт инициативи. „Забъркай си сапун по твой вкус“, „Облечи си копче – превърни го в брошка“, „Направи си хвърчило“, „Измайстори си цветя от гайтан“, „Нарисувай си шарена чинийка“, „Изплети си бижу с техниката макраме“, „Уший си букет от текстилни лалета“ и др. бяха само част от тези инициативи.

Снимка: Нови вести

В прохладните вечери на екофеста имаше за всекиго по нещо – ритъм, емоция и усещане за природа в изпълненията на забележителни музиканти.  В петък вечерта свириха групата The case, „Основно ветрове“ и „Оратница“. В събота вечерта на откритата сцена застанаха „Ехо Балкан Самба“ „Тъпани и гайди“, Cool Den и „Керана и космонавтите“. В неделната утрин пяха вокалната формация от Севлиево “Upstream Voices”и танцуваха възпитаниците на детски фолклорен ансамбъл „Габровче“.

Снимка: Нови вести

В неделния следобед „Узана поляна фест“ и гостите му си тръгнаха с типичното габровско пожелание „Добре сте си отишли от Узана“.

Снимка: Нови вести

Подобни статии

Back to top button