Последни новиниСвят

Берлинският прайд срещу Полша и Унгария (ВИДЕО+СНИМКИ)

65 000 се включиха в Christopher Street Day

По-голям от очакваното се оказа Берлин Прайд 2021 – участие в шествието взеха около 65 000 души. Прогнозите бяха техният брой да е по-малък тази година заради мерките срещу КОВИД-19, като първоначално регистрираните бяха 20 000 участници.

Снимка: Нови вести

Въпреки това в шествието по повод Christopher Street Day се включиха хиляди участници с маски, а самият прайд беше с по-малко музика и повече политически послания. Мотото беше „Спасете нашата общност – запазете нашата гордост“ – призив не само за спазване правата на хомосексуалните, но и подпомагане на ЛГБТИ+ общността в кризисни ситуации.

Снимка: Нови вести

Акцентът в посланията на Берлин Прайд 2021 беше ситуацията в Полша и Унгария, където правата на ЛГБТИ+ общността са все по-ограничени. Само преди около месец партията на Виктор Орбан прокара според закон, който практически приравни хомосексуалността с педофилията по подобие на руския закон за пропагандата от 2013 г. Полша пък предизвика остри реакции заради „зони, свободни от хомосексуални”.

Снимка: Нови вести

Действията на двете страни предизвикаха остра реакция в световен план, а Европейската комисия започна наказателна процедура срещу Унгария и Полша заради дискриминация. Берлин Прайд също не подмина темата и настоя за равни права на ЛГБТИ+ общността в Полша и Унгария.

Снимка: Нови вести

В тази връзка беше припомнена и ситуацията в Русия, където хората с нетрадиционна сексуална ориентация се преследват от властите. Участник в шествието, родом от Русия, сравни положението там сега с нацисткия режим. Демонстранти носеха също и плакати с послания като „Аллах обича равенството“ и „Свобода за Бритни“.

Снимка: Нови вести

Кметът на немската столица Михаел Мюлер призова за солидарност с преследваните представители на общонстта, като заяви, че „трябва да се противопоставим заедно на това“. „Никой не е свободен, докато всички са свободни“, обобщиха участниците в Берлин Прайд 2021.

Снимка: Нови вести

В него се включиха традиционно не само хората с нетрадиционна сексуална ориентация, а и хиляди симпатизанти и поддръжници на ЛГБТИ+ общността. Демонстрацията премина без инциденти, а задачата на полицията беше единствено да следи за носенето на маски и спазването на дистанция.

Подобни статии

Back to top button