ГабровоПоследни новини

„Сребърният“ параолимпиец Християн Стоянов подари пиано на селско читалище

Габровецът Християн Стоянов, който се окичи със сребърен медал на параолимпийските игри в Токио, подари пиано на читалището в село Разпоповци край град Елена.

Тази година читалището, наречено „Просвета-Разпоповци-1881“, чества 140-тата си годишнина, изпълнени с богат духовен живот, просвета и културни традиции. В миналото с битов хор, мандолинен оркестър, музеен кът, картинна сбирка духовното средище на Разпоповци се наложило като едно от най-дейните в Еленско. Ще припомним, че от сцената му тръгва славният път на големият български актьор Георги Георгиев-Гец, който е роден в село Разпоповци на 4 октомври 1926 г.

Жестът на изявения габровски лекоатлет почете годишнината на това читалище и е едно от най-ценните му дарения. Дълго време семейното пиано в габровския дом на 23-годишния Християн Стоянов стояло неизползвано. Той решил да го продаде, обявил го, поставил цена, доказваща доброто му състояние. Когато му се обадили от читалището в село Разпоповци, въобще не се подвоумил, а решил да им го подари. С благодарност читалищните дейци и жителите на еленското село приели ценното дарение, дошло да замени старото и проядено читалищно пиано. Новото е вече в читалищния салон.

Официалното посрещане на Християн Стоянов в Габрово 1 септември 2021

А за габровския изявен лекоатлет най-голямата награда е чувството, че е бил полезен, удовлетворен от себе си и щастлив от това, че е дарил на нуждаещи се. На 1 септември т. г. много габровци се стекоха на стадион „Христо Ботев“ да го посрещнат официално, да поздравят съгражданина си Християн Стоянов, който спечели сребърния медал в бягането на 1500 м на параолимпийските игри в Токио. Поздрави към габровския атлет отправиха  областният управител Борислав Бончев, председателят на комисията за младежки дейности и спорт в местния Общински съвет Добромир Проданов и председателят на АК „Орловец 93“ Живко Желев.

Християн Стоянов и кметът на Габрово Таня Христова

„Отговорът е написан на герба на Габрово „Труд и постоянство“ – даде насоките си за успех на младите състезатели Християн Стоянов. По предложение на кмета на общината Таня Христова той ще бъде обявен за почетен гражданин на Габрово и ще получи 5000 лв., за да продължи да развива спортните си качества.

Габровец със сребърен медал от параолимпийските игри в Токио!

Подобни статии

Back to top button