БългарияГорещи новини

Шамари и счупени очила след заповед за защита от домашно насилие

В случая са отчетени многобройни смекчаващи вината обстоятелства и наказанието е слязло на минимума

Дърпане за косата, шамари, счупени очила и стъкла на автомобила – това се случило на млада майка от Севлиево, въпреки че от няколко седмици имала съдебна заповед за защита от домашно насилие срещу бившия си. На жестоката сцена с побоя и влачене за косите присъствало и детето им.

Насилникът е 44-годишния И. С. С., който на 26 юли т. г. застана пред севлиевския Районен съд по две обвинения – неизпълнение на заповед за защита от домашно насилие и  хулиганство.

На 12 май т. г. осъжданият и преди мъж получил съдебната заповед , която го задължавала  „да се въздържа от извършване на домашно насилие” спрямо бившата му и детето им. Но на 4 юни т. г. около 20,20 ч. на паркинга пред МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ подсъдимият „извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото – пише в документите по делото. – Хванал за косата Д…, която се намирала на предна дясна седалка в лек автомобил марка „Опел“… и се опитал да я издърпа извън автомобила, нанесъл й удари – шамари в областта на лицето и главата, при което счупил очилата й, счупил предното дясно странично огледало на автомобила и подлакътника на седалката”, отправил спрямо жената и нецензурни реплики. „Взел дамската й чанта и извадил от него мобилния й телефон и направил опит да скъса намиращите в чантата документи…”, пише в съдебния протокол. Направил го пред очите на  малкото им дете. А когато дошли полицаи от Районното управление в Севлиево, мъжът не се подчинил и на тях –  не изпълнил нарежданията им да върне мобилния телефон на битата жена и да преустанови агресивното си поведение спрямо нея.

След около месец случаят влезе в съда. Още в началото на заседанието бе обявено, че адвокатът на подсъдимия и прокуратурата са сключили споразумение. Пред съда И. С. С., извършил побоя в условията на опасен рецидив, призна вината си и, по закон, получи по-лека присъда.  Районният съд в Севлиево одобри споразумението като „непротиворечащо на закона и морала” и от момента на подписването му от страните наказанието влезе в сила, без право на обжалване.

За неизпълнението на заповедта за защита от домашно насилие И. С. С. получи „пробация” – шест месеца задължителна регистрация по настоящ адрес, два пъти седмично да се явява и подписва пред орган на властта и шест месеца периодично да се среща с пробационен служител.

По второто обвинение – за хулиганство, му дадоха три месеца затвор при първоначално строг режим. Иначе, според Наказателния кодекс, това престъпление се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация, както и с обществено порицание.” Но когато става дума за опасен рецидив наказанието скача на „ лишаване от свобода от една до шест години”. В случая с И. С. С. обаче са отчетени многобройни смекчаващи вината обстоятелства и наказанието е слязло на минимума.  По–малко от това – няма накъде, коментираха юристи.

В случая подсъдимият И. С. С. се е възползвал от „мекостта” на закона, приложена в споразумението с прокуратурата. Надеждата е да е оценил това и да си е дал сметка, че подобни деяния не водят до нищо добро, а и търпимостта на обществото към прояви на всякакъв вид насилие силно взе да намалява.

 

Габровец уби приятелката си с тояга, биел я и преди

 

Подобни статии

Back to top button